6 voordelen die nieuwe ervaringen jou opleveren

Leer jij graag eens iets nieuws bij?

Deins jij niet terug voor nieuwe ervaringen, het ongekende en spring je er met beide voeten in?
Of
Ben je eerder iemand die zich aan het vertrouwde houdt?

Doe jij dingen, activiteiten die voor jou al gekend zijn?

 

Iets nieuws doen, iets dat we nog nooit eerder gedaan hebben kan soms heel angstaanjagend, uitdagend aanvoelen. Zoals bijvoorbeeld solliciteren voor die nieuwe job waar je denkt dat je niet voor gekwalificeerd bent, de eerste stap zetten voor een date of zelf tot je vliegangst overwinnen door in een simulator te gaan zitten.

Je hebt het nog nooit eerder gedaan, je weet niet waar je aan toe bent, en dat maakt dat het soms onveilig aanvoelt.

Ons brein kiest het liefst voor vertrouwde activiteiten want, vertrouwd = veilig, vertrouwd = gemakkelijk, vertrouwd = verspilt geen energie.

Waarvoor zijn deze nieuwe ervaringen dan wel goed?

Hieronder 6 voordelen die nieuwe ervaringen jou opleveren:

#1 Boost je zelfvertrouwen

Een nieuwe ervaring, iets doen dat je nooit eerder hebt gedaan is een ideale booster voor jouw zelfvertrouwen. Het geeft jou een gevoel van “Wow! Ik heb dat gedaan!”. Het toont je dat je geen schrik dient te hebben voor het ongekende. Het zijn namelijk onze gedachten die ons tegen houden, die ons zeggen doe dit niet. En oké, in levensbedreigende situaties dien je deze gedachten zeker te volgen. En niet alle situaties zijn levensbedreigend, ze zijn zelfs diep verrijkend voor jezelf.

Denk bijvoorbeeld aan een attractie in een pretpark waar je voor de 1e keer opging en het gevoel als je achteraf buiten kwam, een presentatie die je gaf voor al je collega’s of zelf voor de 1e keer dat je een cake bakte.

Zo ging ik vorige zomer ziplinen in Canada (iets waar ik al sinds mijn 12 jaar angst voor had) en wow hoe trots was ik op mezelf dat ik deze angst overwonnen had! Dat ik de stap had gezet.

Denk eens voor jezelf aan een afgelopen ervaring, iets nieuws dat je uitprobeerde en ga eens invoelen.

  • Wat deed deze nieuwe ervaring met jou?
  • Hoe voelde je jou achteraf?
  • Wat dacht je toen over jezelf na deze ervaring?
  • Wat leerde je er voor jezelf uit?
  • Wat had je toen overwonnen?

#2 Creëer nieuwe inzichten voor jezelf

Iets nieuws leren, iets nieuws ervaren, zorgt ervoor dat je jouw eigen interne wereld verruimt en dus ook jouw blik op jouw externe wereld vergroot. Door deze nieuwe ervaring, krijg je nieuwe inzichten, je krijgt een resem aan nieuwe oplossingen aangeleverd waardoor je vastgeroeste patronen leert doorbreken, oplossingen vindt voor oude problemen en hierdoor jouw leven een nieuwe wending geeft.

Volgende keer dat je dus vast zit in je hoofd, dat je geen uitweg ziet voor een probleem, ga eens iets nieuws proberen. Deze nieuwe ervaring kan net die bries aan frisse, creatieve lucht zijn die je nodig had.

#3 Het pad ontvouwt zich

Vanuit een spirituele invalshoek, is het aangaan van nieuwe ervaringen net datgene dat jou het juiste pad doet bewandelen of het pad voor jou ontvouwt dat voor jou bestemd is.

Die nieuwe ervaring bracht je bijvoorbeeld in contact met je nieuwe partner; leverde je nieuwe vrienden op waar je dan later je zaak mee startte; gaf je dat idee om een product of dienst mee op de markt te brengen.

Zo gaf een opleiding stresscoach (die ik in 1e instantie volgde om mezelf uit mijn burn-out te helpen) mij de nodige inzichten over mijn eigen lichaam en geest. Mijn interesse werd gepiekt, ik kreeg terug een doel in mijn leven waardoor ik uiteindelijk mijn job in tech support opgaf en mijn eigen zaak startte om anderen op hun pad te ondersteunen.

#4 Vergroot je netwerk

Nieuwe ervaringen zorgen er eveneens voor dat je nieuwe mensen leert kennen. En deze nieuwe mensen kunnen op tal van manieren bijdragen aan jouw leven of het mee helpen vorm geven.

Denk onder andere aan emotionele, financiële, fysieke, sociale of zelf mentale ondersteuning.

Bijvoorbeeld je ging alleen op reis en leerde daar nieuwe vrienden kennen waar je nu in het weekend mee op stap gaat en dus je minder alleen voelt;  jouw vrijwilligers job bracht je in contact met je nieuwe bestie die dezelfde interesses met je deelt en jou mentaal uitdaagt; jouw wekelijks fitness moment hielp jou in contact komen met andere ondernemers die zo mee helpen bouwen aan je onderneming.

  • Wie heb jij in de laatste jaren leren kennen doordat je iets nieuws ondernam?
  • Waartoe heeft deze persoon in jouw leven bijgedragen?
  • Wat heb je geleerd door die persoon of die groep?

#5 Geef richting aan je leven

Waar het leven om draait, is het te ervaren, het volop te beleven! Het is meer dan je botten afdraaien in een 9-5 job die jouw rekeningen betaalt 😉

Nieuwe ervaringen geven het gevoel dat je leeft! Dat je een doel hebt in het leven, dat jouw leven zin heeft.

En neen, dat is niet enkel met mega uitdagende ervaringen zoals de Mount Everest beklimmen of uit een vliegtuig springen. Het zit hem ook in de kleine dingen zoals de 1e keer dat jouw pasgeboren kind jouw vinger vast neemt en naar je glimlacht (= ervaring van het ouderschap) of jouw pas aangelegde moestuin zien tot bloei komen (=ervaring van het tuinieren).

#6 Stimuleer jouw creativiteit

Doordat je iets nieuws leert, maakt jouw brein nieuwe neurale verbindingen aan, je bouwt verder op wat je al weet en zo bevorder je ook jouw creativiteit.

Je bent bijvoorbeeld kunstenares. Door een cursus over papier te volgen, kom je in aanraking met nieuwe texturen. Deze ervaring geeft je het idee om jouw bestaande verftechnieken hierop uit te proberen, waardoor je een nieuw resultaat krijgt en zo mee vorm geven aan je nieuwe kunstcollectie.

Dick Swaab beschrijft dit ook in zijn boek “Ons creatieve brein. Hoe mens en wereld elkaar maken.” Hij geeft aan dat nieuwe ervaringen, zoals zintuiglijke ervaringen, het ontdekken van nieuwe gebieden, het verleggen van je grenzen, nieuwe mensen ontmoeten of gewoon iets nieuws proberen ervoor zorgt dat je brein enorm veel nieuwe verbindingen aanmaakt. Veel schrijvers gebruiken bijvoorbeeld wandelen of reizen om hun creativiteit aan te wakkeren.

En? Welke activiteiten helpen bij jou je creativiteit aan te wakkeren?

Een les Yin Yoga of ervaringen in en met water zoals zwemmen, Janzu die ik bij Under the Sea volgde had ook dat effect bij mij, een uitstap naar de zee tot zelfs gewoon een douche nemen.

Zoals je leest leveren nieuwe ervaringen jou een hoop aan voordelen 😉

De volgende keer dat je voor een ongekende ervaring sta, denk dan aan onderstaande quote:

Ik heb het nog nooit gedaan. Dus ik denk wel dat ik het kan!

– Pippi Langkous

 

Zin om eens wat nieuws te beleven? Kom dan naar de belevingsdagen in de Happy Mind House!

Meer weten over wat anderen al ervaren hebben via coaching, this way.

Andere artikels die ook het lezen waard zijn:

Jouw persoonlijke groei bevorderen met deze tips

Jezelf verder ontwikkelen met deze 4 tips

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”