Jezelf verder ontwikkelen met deze 4 tips

We vergeten het vaak, maar het leven is één groot leer- en groeiproces! Elke uitdaging die we tegenkomen, elke situatie waarmee we in aanraking komen, is een leermoment. Maar je hoeft niet te wachten op de uitdagingen des levens om jezelf verder te ontwikkelen, om te groeien als persoon, dit is iets wat je zelf in de hand hebt.

Create the highest, grandest vision possible for your life,
because you become what you believe
– Oprah Winfrey –

Volgende 4 tips helpen je al verder op weg om jezelf verder te ontwikkelen.

#1 Design the life of your dreams

In plaats van eindeloos naar het nieuws te kijken, door social media te scrollen of te binge watchen (ok ik snap het kan soms leuk en entertainend zijn), kan je ervoor kiezen om je te richten op het grotere geheel, namelijk jouw toekomst!

Stel jezelf eens volgende vragen & noteer ze ook, want anders blijft het toch alleen maar bij denken 😉

  • Wat wil je voor de rest van jouw leven?
  • Wat zou je jammer vinden op het einde van je leven dat je NIET gedaan hebt? (omdat je niet weet hoe het aan te pakken bijvoorbeeld?)
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar, over 10 jaar?

Een duidelijke visie over jouw toekomstige leven, is een krachtige motivator. Een duidelijke visie helpt je om naar je doelen toe te werken, actie te ondernemen en veranderingen door te voeren.

TIP: Beperk jezelf hierin niet en laat jouw ideeën de vrije loop. Geloof er steevast in dat het mogelijk is. Je ontbreekt misschien op dit moment een vaardigheid of de kennis, maar alles valt te leren.

#2 Ken jezelf

We hebben allemaal goede en minder goede kanten, kwaliteiten waar we trots op zijn en andere waar wat meer werk aan is. Voor je kan verder groeien als persoon, dien je eerst een stand van zaken op te maken, zodat je weet welke jouw volgende stap is.

  • Waar sta je nu als persoon?
  • Waar ben je goed in?
  • En, waar ben je minder goed in?
  • Welke vaardigheden, kwaliteiten zou je onder de knie willen krijgen om jezelf verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld wat dien je te leren om minder stress en meer plezier in je leven te ervaren?

Enne, vergeet dit niet: Die mindere kwaliteiten maken deel uit van jou, omarm ze dan ook, erken ze, want ze maken je zo uniek!

#3 Leren maar!

Nu je al beter weet wat je dient te leren, is jouw volgende stap het zoeken naar wie of wat jou hierin zal ondersteunen.

Dit doe je zo:

  • Naar wie kijk je op? Wie inspireert jou? Wie heeft de weg die jij wil inslaan al bewandeld? Beroemd of niet, er is altijd wel iemand waar we naar op kijken. Denk maar aan een collega die sterk in zijn schoenen staat als het druk is op het werk of een goede vriendin die goed met haar emoties overweg kan.
  • Sta even stil bij waarom je die persoon zo bewondert en wat je van hen kan leren.
  • Gevonden? Ga op zoek naar een boek, een cursus of laat je begeleiden over dit topic. Denk je eerder aan coaching? Dit kan ook bij de HappyMindGuide, meld je aan via hier.

#4 Enjoy the ride

Maar al te vaak focussen we ons op het eindresultaat, het moment waarop we deze nieuwe vaardigheid onder de knie zullen hebben, dat doel bereikt hebben. Want, dan zullen we gelukkig zijn, succesvol zijn, de beste versie van onszelf zijn…

When you live in the present moment, full of curiosity, appreciation,
and love what is, you ar truly living your best life.

En, een doel hebben, iets waar je naartoe wil werken, is zeker niet verkeerd. Het geeft richting. Maar door te fel te focussen op dat eindpunt, vergeten we te genieten van het proces dat het “leven” heet.

Geniet dus van elke kleine stap die je zet, elk obstakel dat je overwint. Want elke stap (hoe klein deze ook mag zijn) brengt je uiteindelijk dichterbij het verder ontwikkelen van jezelf.

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”