Janzu laat je onderdompelen in de magie van het water

Ooit al eerder gehoord van Janzu? Wel, tot een paar maanden geleden ik ook niet.

En uiteraard is het onbekende nu net iets dat mij prikkelt om verder op ontdekking te gaan. Ik deel dan ook graag met je wat het exact is, wat het jou kan brengen en wat mijn ervaringen ermee zijn. Laat je onderdompelen in de magie van het water.

Wat is Janzu?

Janzu is een vorm van lichaamswerk die doorgaat in warm water (denk aan 28 graden en meer, tot zelf 35 graden, echt zalig). Afkomstig uit het sjamanisme, heeft Juan Villatoro Garza, een Mexicaan die een tijd in India verbleef, deze vorm aangepast aan onze hedendaagse cultuur.

Je wordt één-op-één begeleid (duo begeleidingen zijn er ook) door een Janzu-practitioner in het water waarbij je wordt uitgenodigd om niets te doen, jou te laten meedrijven/begeleiden in het water en eigenlijk op te gaan in het moment.

Let it flow, let it flow, let it flow….

Waarvoor is Janzu goed? Waarbij helpt het?

Doordat je zo drijft met je ogen dicht in het water, ervaar je een heel diepe ontspanning (zowel fysiek als mentaal), je voelt je als het ware zweven, gewichtloos. En dat alleen al brengt zoveel rust met zich mee.

Het is eveneens een oefening in loslaten doordat je jou overgeeft aan het water en de persoon die jou erin voortbeweegt.

Sommigen zeggen dat het een gevoel is van rebirthing, een gevoel van herboren te worden. En inderdaad, als baby ben je omgeven door water in de baarmoeder, daar laat je jou meedrijven en omarmen door het warme vruchtwater. Het is iets heel herkenbaars.

Andere voordelen:

 • Versterken van je zelfvertrouwen
 • Verbeteren van je slaap
 • Loslaten van je gedachtestroom
 • Diepe ontspanning van de spieren en verzachten van spierpijn
 • Loslaten van psychische kwetsuren
 • Verbeteren van de concentratie
 • Leren luisteren naar je lichaam en wat jij nodig hebt
 • Ontspanning van het zenuwstelsel (waardoor de sessies ook aanbevolen wordt voor mensen met een beperking,
  fibromyalgie, hersenverlamming, Parkinson)
 • Het in staat stellen om een rustiger ritme te vinden, wat de relaties bevordert
 • Overwinnen van angsten in/met water
 • Aanwakkeren van zelfliefde
 • Het laten stromen van jouw (levens)energie
 • Leren openstaan voor het ontvangen van fysisch contact

(Bron)

En dan, hoe was het?

Een aantal maanden geleden kwam ik met Jana van Under the sea in contact. Nadat ze mij uitvoerig en vol passie vertelde over Janzu, was ik gebeten. Ik legde diezelfde dag nog een sessie vast en een paar weken later liet ik me onderdompelen in de magie van het water.

De Janzu gaat momenteel door in het zorghotel in Gent. Heb je ooit de film Cocoon gezien uit de jaren 80? Wel, toen ik de ruimte waar het zwembad binnenstapte en omgeven was door ouderen die in het zorghotel verblijven (niet in het zwembad uiteraard), dacht ik direct terug aan deze film.

Mocht je de film niet kennen, “Cocoon” gaat over een groep aliens die terug keren naar aarde om hun achter gelaten familie, die in cocons zitten, terug op te halen. Tussen het transport terug naar hun planeet, stoppen ze de cocons in een zwembad van een huis dat ze huren in Florida. Hun missie wordt bemoeilijkt door een aantal ouderen uit een nabijgelegen bejaardencentrum die het zwembad in het geheim gebruiken, en die ongewone geneeskundige krachten uit deze cocons ontdekken.

De sfeer die er heerst, de omgeving, geven me nog meer het idee dat het tijd is om iets nieuws tot ontwikkeling te laten komen, om iets te laten herboren worden, tijd om mezelf te herontdekken…

Jana is één en al rust en legt het proces grondig uit, wat me al snel veel vertrouwen geeft.

In mijn hoofd ben ik wel wat bezorgd voor de immersies, de onderdompelingen waarover ze het had. Maar die zorgen kan ik al snel laten varen door de toelichting die ze geeft. Plus, ik weet dat ze er te allen tijde is om me te ondersteunen in het water.

Het water is zalig! 32,8 graden. Een klein therapeutisch bad en toch groot genoeg voor wat we gaan doen. Op de achtergrond speelt er fijne muziek, waar ik innerlijk nog meer tot rust van kom. Ik geef me volledig over aan wat er komt. Elke stap begeleid Jana fantastisch. Zien dat de floatingbanden niet te strak zitten aan mijn voeten en romp, idem de neusclip.

En dan de ervaring, wauw! Ik drijf en laat me meevoeren. Mijn schouder die al eventjes pijnlijk aanvoelt drijft vrolijk mee, net wat ik nodig had. Het is een fijn gebeuren van drijven, begeleiden/dragen, stilte, diepe ontspanning en massa’s creativiteit ( Ik weet niet hoe dit bij jou is maar dat is het effect dat ik ervaar steeds ervaar in en rond water).

De stilte doet me deugd, als ook het gevoel van gedragen te worden, terug in het water te zijn. Het is een gevoel van thuis komen. Mijn creativiteit flowt en piekt volop. Mijn intentie was van los te laten, een moment te nemen voor mezelf en eveneens te kijken wat mijn volgende stap zou zijn.

Ik geniet van het water, het onderdompelen voelt eveneens heel fijn aan (mag soms langer duren) en hop dan terug naar boven. Het voelt aangenaam aan, mijn lichaam kan het aan, sputtert niet tegen.

Op het einde wanneer Jana mij terug recht zet, voel ik tranen boven komen en ervaar ik een diepe rust binnenin mezelf.

Na het afdrogen en afscheid te nemen doet het me deugd om nog even te wandelen. Ik ervaar een rust die zo intens is en draag die de hele dag en de rest van het weekend met me mee.

Wat kwam er voor mij naar boven door deze ervaring?

– Ik wil terug vaker het water in! Yes! (ondertussen ga ik wat regelmatiger terug met mijn mama zwemmen)

– Die stilte, niet normaal. Ik ben gewend van heel veel gesprekken te hebben als coach en dan komt dat uurtje van zwijgen en voelen zo binnen.

– I feel alive! Elke keer opnieuw geniet ik van iets nieuws, een moment voor mezelf en waar er van alles opborrelt.

– En dan nog massa’s creativiteit en ideeën om met de community te organiseren, hou dus zeker onze Facebook pagina van de Happy Mind House in de gaten 😉

In één zin dus: Super ervaring! Echt!

Als je op zoek bent naar een moment van loslaten, overgave, geleiding, diepe rust, contact met water,… gewoon doen!

Graag ook eens Janzu ervaren? Laat je dan ook eens onderdompelen in de magie van het water bij Jana: www.underthesea.be

Weten welke voordelen je nog kan halen uit nieuwe ervaringen? Lees dan zeker deze blog.

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”