Je mentale gezondheid een boost geven? Luister naar vogels.

Er zijn zoveel manieren om je mentale gezondheid een boost te geven. Waarom niet eens luisteren naar vogels?

Vogels? Die gevederde vrienden? Yup dat zijn ze!

Wetenschappers van het King’s College in Londen (afdeling Psychiatrie, Psychologie & Neurowetenschappen) wilden graag eens testen wat de real time effecten waren op de mentale gezondheid bij het luisteren naar vogels. Ze ontwikkelden zelf een app “Urban Mind” hiervoor. Je kan de app nog steeds downloaden en mee helpen data verzamelen als je dat wenst.

De app meet hoe jij het leven in de stad of op het platteland ervaart om zo het effect op je mentale gezondheid te meten. Eenmaal aangemeld, krijg je gedurende een periode van een paar weken, 3 keer per dag een aantal vragen rond het zien of horen van vogels en hoe je jou voelt op dat moment.

Wat was nu het resultaat van dit onderzoek?

De wetenschappers stelden in hun studie vast dat er een positief effect was bij zowel mensen zonder als mensen met een depressie. En dit positieve effect kon zelf nog tot 8 uur, na het zien of horen van een vogel, nazinderen. Ze konden ook aantonen dat de verbanden tussen vogelgeluiden en welbevinden niet verklaard konden worden door andere omgevingsfactoren zoals bomen, planten of water. Dus, vogeltjes luisteren = 🥰.

 

Een ander onderzoek gaf aan dat het luisteren naar vogels gevoelens van angst en paranoia zelf helpt verlichten. Tijdens dit online onderzoek liet men de deelnemers gedurende 6 minuten geluiden horen van één van deze 4 condities: verkeersgeluid laag, verkeersgeluid hoog, vogelgeluiden laag en vogelgeluiden hoog.

Voor en na de blootstelling aan deze geluiden, voerden de deelnemers een taak uit & vulden ze vragenlijsten in over depressie, angst en paranoia.

Wat was nu het resultaat van dit onderzoek?

De studie suggereert dat luisteren naar vogelgeluiden, ongeacht de diversiteit, angst verbetert, terwijl verkeerslawaai, ook ongeacht de diversiteit, gerelateerd is aan hogere depressiviteit. Er werden bovendien ook gunstige, middelgrote effecten van vogelgeluiden aangetoond, die paranoia zouden verminderen.

 

Je mentale gezondheid een boost geven?

Zo implementeer je vogelgeluiden in je dagelijkse leven.

#1 Vogel serenade

Slaap met je raam open en laat je in slaap wiegen of wekken door een vogel serenade.

Blijf s’avonds eens buiten zitten op je terras in plaats van achter je schermpjes te kruipen, en luister met je volle aandacht naar de natuurgeluiden rondom jou.

 

#2 Creëer je eigen soundscape

Een soundscape of muzieklandschap is een akoestische omgeving die bestaat uit geluiden van de natuur, dieren en de mens zelf. Maak dus één voor op kantoor met natuur en of vogelgeluiden, zet je headset op of stream deze op het netwerk van je werk 😉

Hierbij al een paar vogelgeluiden van op Insight Timer (download de gratis app en klik dan op deze link):

Birds of Peace

Birds singing in the woods of Sweden

Singing Birds

 

#3 Luister in real time

Geen bos, vogels of andere natuurgeluiden in je directe omgeving?

Luister dan naar de Birdsong Radio van de RSPB (The Royal Society for the Protection of Birds). Je hoort de vogels in real time.

Dus liever in slaap vallen, zet dan bij het slapen gaan je radio aan en laat ze jou in slaap sussen.

 

#4 Dompel je onder in een bos

“Nature literally has the power to heal.
By slowing down and letting yourself notice the smell,
sound and feel of nature, you become present,
aware, and often experience less stress.
You become unbusy.” Lettie Stratton

Een bos, daar vind je uiteraard heel wat vogels. Dus, ga eens naar een bos en laat je meedrijven door het ritme van de natuur. Neem de geur, de geluiden waar. Zet je op een bankje en wees aandachtig op al het kleins dat zich rond jou beweegt en laat de tijd even stil staan. Zalig!

Wil je graag het effect van bosbaden op jouw mentale en fysieke gezondheid zelf ervaren? Kom dan mee met Julie van @HappyMindGuide en Elise van @MyInnerSparkle op zondag 02/07/2023. Zij nemen je mee op pad door de Oude Kallevallei in Vinderhoute tussen 9u-12u en laten je via al jouw zintuigen de natuur en jezelf ontdekken.

Inschrijven kan nog via deze weg.

 

Dus nood aan een mentale boost? Vraag maar aan je dokter om jou een natuurwandeling en wat vogelgezang voor te schrijven 😉

Andere ondersteund leesvoer 🙂 Bekijk dan ook: Bewegen helpt bij het verminderen van stress

 

Meer lezen over bovenstaande onderzoeken:

“Smartphone-based ecological momentary assessment reveals mental health benefits of birdlife”

“Birdsongs alleviate anxiety and paranoia in healthy participants”

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”