Bewegen bij stress. Bewegen is een derde pijler naast gezonde voeding en een kwaliteitsvolle slaap, die je helpt bij het reduceren van je stress.
Ik hoor je al denken: “Pfff sporten. Als ik al niet veel energie heb waarom moet ik dan gaan sporten?”
Nu, er is een verschil tussen sporten en bewegen:
- Onder bewegen verstaan we lichte lichamelijke activiteiten die je tijdens de dag kan integreren, zowel in je vrije tijd als voor je werk. Dit kan bijvoorbeeld zijn lopen, fietsen, wandelen, zwemmen maar ook tuinieren, je huishouden doen zoals stofzuigen of strijken, klussen in huis enz.
- En, onder sporten verstaan we dan een lichamelijke activiteit waar er een grotere inspanning van ons gevraagd wordt, waar je eigenlijk van gaat zweten. Dit kan dan zijn boksen, hardlopen, atletiek, fitness, tennis, enz.
Bewegen is naast gezond en evenwichtig eten & een kwaliteitsvolle slaap een derde focuspunt om je te helpen wapenen tegen stress. Dit kan in een periode van burn-out of stress gerelateerde klachten zijn, maar kan eveneens gewoon in je dagdagelijkse leven worden ingebouwd.
Wil je meer weten over deze topics, lees dan zeker voorgaande artikels over gezonde voeding en slaap.
En zet deze van je excuses maar al even weg ↡ ↡ ↡ ↡ ↡ ↡
Even op een rijtje, bewegen helpt bij:
- nek- en schouderklachten
- hoofdpijn
- piekeren
- vergroten van je zelfvertrouwen en vergroten van een positief zelfbeeld
- verhogen van je stofwisseling
- beter slapen
- stress
- calorie en vetverbranding
- verbeteren van je humeur
- verbeteren van je bloeddruk
- veroudering
- het verbeteren van je denkvermogen
- verminderen van depressieve gevoelens
- het gezond houden van je beendergestel
- verminderen van hart-en vaatziekten
- meer energie
- …
Een hele lijst. Maar dit zijn zaken waar je mee sukkelt als je stress gerelateerde klachten ervaart, richting een burn-out gaat, of misschien zelf al thuis zit met een burn-out.
Wat doet het nu exact met jouw stress dat “bewegen”?
Door chronische stress, verhogen de cortisolwaarden in jouw bloed, die op hun beurt een impact hebben op de hippocampus (= controlecentrum van je hersenen).
De hippocampus helpt jou normaal gezien om jouw stress te verlagen. Maar natuurlijk als deze niet goed werkt door een teveel aan cortisol, dan gaat de hippocampus krimpen en dit zorgt ervoor dat dan jouw kortetermijngeheugen en jouw concentratievermogen gaan verslechten en op termijn kan je last krijgen van depressies en angststoornissen zelf. En, zo ontstaat er een neerwaartse spiraal waarbij stress leidt tot meer stress door een toenemende productie van cortisol.
Door te bewegen, zal je lichaam endorfines aanmaken en deze zorgen ervoor dat jouw cortisolwaarden naar beneden gaan. Dit zorgt op zijn beurt dat jouw controlecentrum weer beter functioneert en je jou dus meer ontspannen en relaxt voelt, je een betere stemming hebt en je jou gewoon in het algemeen al beter voelt.
Waarmee houdt je het beste rekening?
Een paar tips vanuit mijn eigen ervaring:
1/ Motivation is key
Kies een activiteit die jij leuk vindt, op die manier hou je gewoon langer vol.
Als je al met tegenzin gaat fietsen of zwemmen, doe het dan niet. Want, wanneer je jou al niet zo top voelt, zou het opgeven van een activiteit een impact kunnen hebben op jouw negatieve gevoelens of zelf je zelfvertrouwen.
2/ Opbouwen
Ga niet ineens 50 lengtes zwemmen of 1 uur gaan wandelen.
Begin met kleine stapjes. Ga bijvoorbeeld de eerste keer 30 minuten zwemmen en concentreer je op elke lengte i.p.v. het aantal lengtes.
Heb ik zelf ondervonden. Ik deed de eerste keer terug hetzelfde aantal lengtes als voor mijn burn-out. Met als gevolg dat ik bijna het zwembad niet meer uitgeraakte 😉
3/ Luister naar je lichaam
Is het vandaag je dagje niet, je voelt ergens pijn in je spieren, je energie is niet zoals het moet zijn, ga dan ook niet over je grenzen.
De reden dat jouw lichaam pijn ondervindt of weinig energie, is een signaal om te zeggen “Hey, kalm aan! Ik ben aan het opladen, dus chill vandaag hé.”
Morgen is een andere dag en kan het al heel anders zijn.
4/ Probeer eens iets nieuws
Heb je altijd al een interesse gehad in van alles en nog wat? Raak je het beu van steeds de dezelfde sport of beweging uit te oefenen, probeer dan eens iets nieuws.
Er zijn genoeg plaatsen waar je kan gaan voor een gratis proefsessie of een korte bewegingsreeks.
Zo heb ik zelf tai-chi geprobeerd en ben ik zelf begonnen met Engelse boks.
5/ Laat je begeleiden
Niet sterk genoeg om op je eentje te gaan bewegen? Toch dat extra duwtje nodig?
Trommel een vriend of vriendin op om samen te gaan wandelen, of misschien wil jouw partner wel s ‘avonds mee gaan fietsen of je kinderen.
Een personal trainer kan ook. Zorg gewoon dat er iemand jou aanmoedigt, jou zegt wanneer het teveel is of fysiek jou goed weet te begeleiden met hoe je jou nu voelt en wat jouw grenzen zijn.
En, op zich is het sociale contact, de babbel tijdens het bewegen ook een hele goeie om je gedachten te verzetten.
Et voila, en nu is het aan jou en vergeet zeker dit niet!
“There is no shortcut.
It takes time to build a better,
stronger version of yourself.
So, don’t go to fast, just go!”