Nooit meer zorgen maken over laadstress

Nooit meer zorgen maken over laadstress. Hoe doet je dit?

Het moet je maar overkomen. Je vertrekt op reis met je elektrische wagen naar het buitenland, eindelijk vakantie en dan BAM! laadstress van begin tot eind van je vakantie. Volledig opgefokt en gestrest kom je terug na een weekje verlof. Niet zo fijn inderdaad…

Been there done that, dus nee dit wens ik jou niet toe 😉

Dus, hoe jou nooit meer zorgen maken over laadstress?

Of hoe haal je er het beste uit van het reizen met een elektrische wagen? Je leest er alles hier over.

If you are wise and know the art of travel,

let yourself go on the stream of the unknown

and accept whatever comes.

Ik begin bij het begin met wat achtergrond en hoe het duidelijk NIET moet:

 

 • Dag 1: Lekker spannend, de 1e keer op stap met de elektrische wagen naar Spanje, jipie denk ik dan zo, een nieuw avontuur. Last minute beslissen we om de avond ervoor te vertrekken. Duidelijk geen goed idee, want met enige vertraging, uiteraard avondspits voor mijn man die terug komt van Brussel, waardoor we met een half gevulde batterij zitten, vertrekken we van thuis richting de Auchan in Roncq. Ik had al wat opzoekwerk gedaan en daar bleek een laadpaal te zijn naast een leuke burgerbar. Ideaal ietske eten en ondertussen opladen. Leek een goed idee op het eerste zicht en… dat was het dus niet.

 

Tip numero uno: Vertrek steeds met een volle batterij 😊

Wat was het probleem! De laadpaal was enkel voor Tesla’s (oeps, je kan dus niet aan alle laadpalen opladen, goed om weten 😉). Effe zoeken naar een andere laadpaal dus.

Aha! Eéntje aan de Lidl, oeps, de badge werkt niet. Damn! We rijden verder en zoeken via de GPS in de wagen waar er nog zijn. We vinden een andere laadpaal langs de autostrade, maar deze is defect. De spanning begint te snijden en zo ook onze marge, nog maar 10% op de batterij. Uiteindelijk, na veel over en weer gerij in een industriepark vinden we een compatibele laadpaal. Twee koppelpogingen later, slagen we erin de auto op te laden. Oef! Net op tijd. Doodop vallen we in slaap in de wagen en na 1uur de wagen geladen te hebben met een snel lader kunnen we weer verder richting ons hotel ter hoogte van Versailles. Om 2u s ’nachts en 3uur later dan voorzien checken we eindelijk in.

 

 • Dag 2: Na een korte nacht van een paar uur, want ja we dienden nog 600km te rijden naar Armagnac & opnieuw te laden, zijn we weer op pad van 6u. Godzijdank voor de snel laders! Na een stop van een paar uur rijden we naar Pau (En ja, 1000km van thuis).

 

Tip 2: Zolang je op de autostrade blijft, gaat alles vlot. Kijk vooral voor snel laders van het merk Ionity.

Tip 3 : Op de parking van de Carrefour in Frankrijk kan je steeds laadpalen terug vinden. Ideaal om boodschappen te doen onder het laden. Of ga naar een ondergrondse parkeergarage (in sommige kan je zelf gratis laden. Dit is dan inbegrepen in de prijs van je parkeerticket.)

 

 • Dag 3: Na een fijne avond met onze vrienden in Pau zetten we vol goede moed aan richting Haro in Spanje. Nog 330 km, normaal gezien één keer laden en 3uur rijden. Een fluitje van een cent zou je denken. Oeps, toch wel onderschat! Pas 8uur later komen we toe op onze bestemming. Je leest het goed, 8UUR later! Laden in Spanje is niet van de poes. Een kort laadresumé:

 

 1. Laadpaal 1: Wil niet laden. De laadpaal is defect.
 2. Laadpaal 2: Badge niet aanvaard.
 3. Laadpaal 3: Badge niet aanvaard. Geen mogelijkheid om te betalen via kaart als je geen Spaans ondernemingsnummer hebt (What the f#ck?!)
 4. Laadpaal 4: Met nog 20km in de batterij, stuurt Google ons verkeerd en dienen we 10min extra om te rijden. Eénmaal bij de laadpaal, badge niet aanvaard. We willen de app van de laadpaal downloaden maar deze lukt niet als je geen Spanjaard bent. De assistance kan ons niet verder helpen zonder app en in het tankstation zijn ze al helemaal niet hulpvaardig, niet ons probleem die laadpalen. 😡 😡 😡 Dan maar doorgereden naar een volgende laadpaal. Op hoop van zegen 🤞.
 5. Laadpaal 5: Badge niet aanvaard.
 6. Laadpaal 6: Een traag lader (mits geen andere optie meer, 5km op de teller), maar de badge wordt niet aanvaard. Ik vind een app bij AVIA om je bankkaart aan te koppelen zodat je via de app kan laden i.p.v. met een badge. Oef!Ondertussen valt mijn batterij uit van mijn GSM (want ja, geen elektriciteit in de batterij van de wagen = niet mogelijkheid om je GSM  te laden). Hierdoor kunnen we de laadsessie niet afsluiten waardoor deze blijft doorlopen. What?!

  Mijn man download de app op zijn GSM want anders kunnen we niet opnieuw laden. We laden een 5-tal minuten op (want ja, mijn ongeduldige, soms ietwat betwerige hubby, wou terug naar laadpaal 5. En ik geef toe, hier ben ik over de rooie gegaan. Gedaan met stress managen, het wordt een full blown roep ontlading. Deed effe deugd moet ik zeggen 😉)

 7. Terug naar laadpaal 5 en nu via de app. Oké, deze laadpaal werkt! En dan opeens niets meer!!!! Gedaan, kapot. Grrrrr….. 😮‍💨 😮‍💨
 8. Terug dan maar naar laadpaal 6 om de hoek. Na 1u laden konden we terug 50km rijden.
 9. Laadpaal 7: 5km verder vinden we een laadpaal van Wimea. Badge niet aanvaard. App niet te downloaden. Dan maar de assistentie bellen die ons een andere app aanraad. Na een super begeleiding, en ja ze blijven aan de lijn tot je kan laden, en gaan “above en beyond” om je te helpen, kunnen we eindelijk genoeg bijladen. Inzinking vermeden en beiden halen we opgelucht, met tranen in de ogen, adem. Gelukkig is er op de parking een bar, dus drankje verdient! Na een intens gesprek over hoe uitdagend deze reis wel is, en de impact van dit type reis op ons als koppel, rijden we al wat meer ontspannen verder. De volgende 40min genieten we intens van de prachtige bergen en de ondergaande zon. Onze laadzorgen hebben we in de bar achter gelaten en deze ervaring heeft ons dichter bij elkaar gebracht. We kunnen lachen om de absurditeit van dit alles, chance.

 

Dus, wat hebben we geleerd op deze trip?

 • Punt 1: Laad je wagen volledig op voor je vertrekt. Dit is al half van de miserie gewonnen.
 • Punt 2: Plan je trip op voorhand. Doe een onderzoek voor je vertrek i.v.m. laden in het buitenland.
 • Punt 3: Omring je door goede vrienden 😉 Zodat ze jou tijdens de rit mentaal kunnen ondersteunen of om je op te vangen na een dagje laadstress. (Die je niet zal hebben als je goed bent voorbereid uiteraard.)
 • Punt 4: Download zoveel mogelijk apps Wenea, Elektromaps,… van het land waar je gaat laden en koppel je bankkaart er al aan voor je vertrek. Je kan ook laadkaarten, badges bestellen van diverse aanbieders die je kan gebruiken om te laden. Bestel deze tijdig voor je vakantie. De factuur volgt nadien volgens je laadbeurten.
 • Punt 5: Download een app (Bijvoorbeeld: charge map) om te weten waar de laadpalen zich bevinden, of ze compatibel zijn met jouw wagen, of ze de juiste stekker hebben en of ze werken. Altijd handig en zo rij je niet naar de verkeerde!
 • Punt 6: Alleen kalmte kan je redden. Lukt het niet? Hou je hoofd koel door even in en uit te ademen of roep eens goed. Wanneer je rustig bent, zie je meer opties dan wanneer je in stress modus bent. Vergeet niet: There is always a solution!
 • Punt 7: Geniet van je reis! En ja, elektrisch rijden wil ook zeggen vertragen, mindfull reizen. Je dient meer te stoppen om te laden, geniet dan ook van deze stops, strek je benen, neem de tijd om te eten en te rusten. Als je goed bent voorbereid, is dit echt wel een fijne manier van reizen.

 

Ik ben (ook al was een helse rit in het heen gaan en heb ik veel stress gehad) fan van dit soort reizen. Vroeger reden we in één trok door naar onze bestemming. Bokes in de auto, plaspauzes tot een minimum beperken en afwisselen tussen chauffeurs om toch zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Met als gevolg, de eerste dag van je reis ben je volledig groggy, loop je moe en ben je korter naar elkaar toe. Nu, hadden we er in het terug keren veel minder last na thuis komst én de impact op onze gezondheid van het slow travell’n was veel minder dan als we het snel snel snel wilden doen.

Dus gaan met die elektrische wagen zou ik zo zeggen voor je volgende trip en maak je nooit meer zorgen over laadstress met de bovenstaande tips 😊

Toch nog tips nodig om meer uit je vakantie te halen, lees dan zeker hier verder: Het maximum uit je vakantie halen? Zo doe je het!

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”