10 signalen dat je richting een depressie gaat

Hey daar, harde werker! Ja, jij met die stapel werk en die onvermoeibare drive! Even een momentje voor jezelf, oké? Het is echt geen luxe, maar meer een noodzaak! 😉 Want laten we eerlijk zijn: die drukte van alledag kan je soms in een soort donkere vortex zuigen zonder dat je het doorhebt.

Kijk, als je jezelf vaak betrapt op het maken van zorgen waar zelfs een volleerd stresskip van in de war raakt, of als je een laag zelfbeeld hebt dat sneller zakt dan een soufflé, dan is het misschien tijd om even stil te staan bij jezelf. En als je die neiging tot perfectionisme hebt en altijd denkt dat het nog beter kan, of als je hypergevoelig bent voor kritiek—ja, dan ben je misschien wel een beetje kwetsbaarder voor die nare depressieve gevoelens.

Of als je jezelf altijd behandelt als de meest strenge jury die ooit heeft bestaan, dan is het hoog tijd om even diep adem te halen en te onderzoeken hoe het echt met je gaat. Het is niet iets wat je zomaar van tafel veegt als een tijdelijk dipje—je gevoelens zijn belangrijk en verdienen aandacht, punt.

Maar, geen paniek! Ik ben hier om je hierin te begeleiden. Laten we samen een kijkje nemen naar 10 signalen die kunnen wijzen op een depressie—want we willen echt niet dat je eindigt als een werkzombie met een kop koffie! ☕️💼

 

“These pains you feel are messengers. Listen to them.”

                                                                              ― Rumi.

Hier gaan we…

  1. Je voelt je constant moe en uitgeput

Voel jij je de laatste tijd alsof je een marathon hebt gelopen, terwijl je eigenlijk gewoon een normale werkdag hebt gehad? Chronische vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van een naderende depressie. Je batterij lijkt maar niet opgeladen te raken, ongeacht hoeveel je slaapt. Als je merkt dat je energie voortdurend op een laag pitje staat, is het hoog tijd om even een stapje terug te zetten.

  1. Je hebt moeite met concentreren en beslissingen nemen

Herken je dat gevoel dat je hersenen in een dichte mist gehuld zijn? Concentratieproblemen en besluiteloosheid zijn vaak tekenen dat er iets niet helemaal lekker loopt. Als je merkt dat je veel fouten maakt, vergeetachtig bent of moeite hebt om zelfs de kleinste beslissingen te nemen, kan dit een indicatie zijn van een dreigende depressie.

  1. Je interesse in activiteiten neemt af

Herinner je je nog dat gevoel van vreugde en opwinding aan het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven? Als die passie langzaam vervaagt en je merkt dat je steeds minder plezier hebt in dingen die je vroeger leuk vond, is dat een belangrijk signaal. Het verlies van interesse of vreugde in activiteiten die je vroeger leuk vond, kan een duidelijk teken zijn dat dit aandacht nodig heeft —en het kan wijzen op depressieve gevoelens.

  1. Je eetpatroon is verstoord

Ken je het gezegde: “Food is the fuel for the body and the soul”. Maar wat als je ineens merkt dat je geen trek meer hebt of juist de neiging hebt om je emoties weg te vreten. Hup, leeg dat pak koekjes 😥. Significante veranderingen in je eetlust, zowel een toename als afname, kunnen wijzen op een onderliggende depressie. Let op je eetgewoonten en vraag jezelf af of er iets aan het verschuiven is.

  1. Je slaapritme is ontregeld

Slaap jij als een roos of lig je ’s nachts urenlang te piekeren? Slaapproblemen zijn vaak een voorbode van een depressie. Of je nu moeite hebt met inslapen, doorslapen of juist overmatig veel slaapt, een verstoord slaappatroon is een teken aan de wand. Gun jezelf voldoende rust en probeer een consistent slaapritme aan te houden.

  1. Je bent prikkelbaar en geïrriteerd

Voel jij je de laatste tijd sneller geïrriteerd door dingen die je normaal gesproken niet zoveel zouden deren? Prikkelbaarheid en een kort lontje kunnen symptomen zijn van een naderende depressie. Als je merkt dat je sneller boos of gefrustreerd raakt, neem dan even een momentje voor jezelf om uit te zoeken waar die gevoelens vandaan komen.

  1. Je hebt negatieve gedachten over jezelf

Is je innerlijke criticus overuren aan het draaien? Negatieve gedachten over jezelf, zoals gevoelens van waardeloosheid, schuld of zelfkritiek, kunnen een voorbode zijn van een depressie. Wees alert op die neerwaartse spiraal van negatieve zelfreflectie en probeer jezelf met compassie te benaderen.

  1. Je trekt je terug van sociale activiteiten

Merk je dat je steeds vaker afspraken afzegt of sociale gelegenheden vermijdt? Terugtrekken uit sociale interacties en isolement zijn vaak tekenen dat er iets niet helemaal lekker zit. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je terug te trekken in je eigen cocon, is het juist belangrijk om verbonden te blijven met anderen.

Sociale steun is cruciaal voor het verminderen van stress. Door je zorgen, frustraties en angsten te delen met anderen, voelen we ons vaak opgelucht en begrepen. Vrienden en familie bieden niet alleen emotionele steun, maar helpen ons ook om problemen vanuit een ander perspectief te bekijken, wat ons helpt beter om te gaan met stressvolle situaties.

Bovendien komt er oxytocine vrij bij sociale verbindingen, wat stress vermindert en een gevoel van vertrouwen en ontspanning bevordert. Wees zeker niet beschaamd om je hand uit te steken, vraag om hulp en plan die tijd in met vrienden en familie. Kijk naar wat je nodig hebt en deel dat met je sociale kring zodat ze dit voor jou kunnen helpen invullen.

  1. Je hebt lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak

Soms manifesteert een depressie zich in fysieke symptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn of maagklachten, zonder dat daar een duidelijke medische oorzaak voor is. Als je merkt dat je lichaam protesteert zonder aanwijsbare reden, kan dit een signaal zijn dat je mentale gezondheid aandacht nodig heeft.

  1. Je hebt gedachten over de dood of denkt aan zelfdoding

Tijdens mijn depressie kwamen gedachten van “Goh, als ik nu rechts afdraai, dan beland ik in het water met mijn auto.” of “Wat als ik er niet meer ben? Ze gaan me toch niet missen.” Als ik er nu op terugblik, geen leuke gedachten, zeer overheersend.

Mocht je gedachten hebben over de dood of zelfs zelfmoord overweegt, zoek dan onmiddellijk hulp. Dit is misschien wel het meest alarmerende signaal van allemaal. Dit is geen fase die vanzelf overgaat, nope. Praat met iemand die je vertrouwt of neem contact op met professionele hulpverlening. Je staat hier niet alleen in en er is altijd hulp beschikbaar voor je.

 

Herken je bij jezelf een aantal van deze signalen? Of herken je nog andere signalen, lees dan zeker ook deze blog over signalen van een burn-out.

Geen paniek als je één of meerdere signalen bij jezelf herkent. Zie het als tijd om even stil te staan bij jezelf en je mentale gezondheid. In de drukte van het leven is het makkelijk om jezelf te verwaarlozen, maar vergeet niet: jouw welzijn is de basis voor een gelukkige en succesvolle toekomst. Wees dus vriendelijk voor jezelf oké, zoek ondersteuning als je die nodig hebt, en onthoud: na regen komt zonneschijn.

Op zoek naar begeleiding? Voel je jou uit balans, op zoek naar wat richting of merk je dat het tijd is om het tij te keren en je negatieve stress aan te pakken, neem dan contact met me op and let’s make things happen.

 

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”