Met het eind van het jaar in zicht en 2022 voor de deur, hoor je bij velen al volop “Volgend jaar wil ik dit bereiken!” of “Ik zou het toch zo eerder gaan doen” of “Daar wil ik meer van”.
We zijn volop doelen aan het stellen, projecten aan het bepalen, aan het kijken waar we onze focus op willen leggen, dat we vergeten om het afgelopen jaar ook een plaats te geven.
Zou het niet fijn zijn als je het jaar lichter zou kunnen afsluiten? Dat je meer ruimte hebt voor jezelf, dat je ruimte creëert in je huis maar ook in je hoofd? Dat je eruit gooit wat jou niet meer dient, zodat je ruimte krijgt voor nieuwe energie?
Out with the old, in with the new
Ik wou het eens over een andere boeg gooien en daarom ben ik me gaan verdiepen in “O-souji”,
de grote eindejaars schoonmaak. Benieuwd wat voor ruimte dit jou geeft? Lees dan gauw mee.
#1 De oesoei-watte?
Waar wij vooral in de lente met een grote schoonmaak beginnen, starten ze in Japan met de O-souji, “de grote eindejaars schoonmaak” op het einde van het jaar.
Deze traditie is afkomstig uit de Heian periode (794 – 118). Een periode waar de huizen haarden en kachels hadden. De O-souji was een specifiek ritueel ter voorbereiding van de jaarwisseling en de daarbij horende vieringen. Men ging namelijk al het roet en het vuil uit het paleis of uit het huis verwijderen. Dit was zowel een fysieke als een spirituele reiniging om het nieuwe jaar goed in te zetten, om de god Toshigami-sama (=nieuwjaarsgod) welkom te heten.
En de dag van vandaag is dit gebruik nog zeer actueel.
Het symboliseert een frisse geest en een nieuw begin. Het belangrijkste onderdeel van o-souji, bekend als susuharai is het schoonmaken van je huis en je werkplek van stof en vuil. Terwijl we susuharai doen, zijn we ook dankbaar voor wat het afgelopen jaar ons gebracht heeft en maken we schoon om de ruimtes te zuiveren voor het komende jaar.
#2 Wanneer hiermee starten?
Vroeger begon dit ritueel rond de tweede week van december, meestal 13 december. Maar tegenwoordig lijkt het ritueel veel later te worden gedaan, zelfs tot de laatste dag van het jaar. Bedrijven scholen,… gaan hier volop mee aan de slag.
En zo een schoonmaak heet niet voor niets de “Grote” schoonmaak, want men gaat heel grondig te werk. Delen van je huis of op kantoor, die je anders niet of niet zo snel zou schoonmaken, krijgen nu een grondige beurt zoals de bovenkant van de kasten, kleine vergeten hoekjes, opslagruimtes, lampen, ventilatieroosters, … noem maar op.
#3 Hoe pas je dit toe in je huis?
- Stap 1: Maak een overzicht van alle ruimtes of kasten die eens een grondige beurt nodig hebben, waar je niet wekelijks of maandelijks zou kuisen. Vb. een bureaulade, je archiefkast, je afzuigkap in de keuken, de berging,…
- Stap 2: Verdeel de verschillende taken in kleinere deeltaken (zodat het ook niet te groot wordt voor jou) en verdeel deze over de verschillende huisgenoten (je partner & kinderen – yup je hoeft dit niet alleen te doen. Maak er maar een toffe, nieuwe gewoonte van 😉 ) of besteed taken uit zoals bv. het kuisen van grote ramen.
- Stap 3: Plan wanneer je hiermee aan de slag wenst te gaan en zet deze in jouw agenda. Hou het leuk door bijvoorbeeld je favoriete muziek op te zetten.
- Stap 4: En kuisen maar! Marie Kondo jouw weg door je huis. Gooi weg wat kapot is, geef weg wat je niet langer wenst te gebruiken, herstel waar nodig en hou bij wat je echt nodig hebt.
- Stap 5: Geniet van de ruimte die je in je huis hebt gemaakt hiervoor.
#4 Hoe pas je dit toe voor jezelf?
Laat los wat je niet langer wil meedragen
Vaak dragen we allerlei zaken met ons mee (angst, verdriet, pijn, schuldgevoel,…), die ons tegenhouden om volop te leven, die ons belemmeren. Loslaten, ruimte scheppen gaat meestal gepaard met een vorm van vergeving of acceptatie. Of het nu gaat om jezelf, iemand anders, een situatie of zelfs een derde partij die erbij betrokken is.
Het wil niet zeggen dat we die situatie of dit gedrag goedkeuren, het gaat hem over het lichter maken van onze last. Door los te laten, winnen we die energie terug voor onszelf. We geven onszelf wat meer ruimte.
We kunnen het verleden niet veranderen, maar we kunnen er wel uit leren, en onze manier van reageren bijsturen.
Een oefening voor hierbij:
Schrijf op wat je allemaal in je leven wil loslaten. Zaken waar je nog aan vasthoudt, die jou tegenhouden/vertragen in je leven, die je opwinden of kwaad maken, die in jouw weg staan om de persoon te zijn die je wil zijn. Je hoeft deze nog niet allemaal los te laten, maar zo heb je wel al een zicht op wat er speelt.
Visualiseer en noteer
Schep voor jezelf een duidelijk beeld van wat je wel wil in het nieuwe jaar. Reflecteer en noteer waar je naartoe wil evolueren. Het duidelijk noteren van waar men naartoe wil groeien, is een zeer krachtige tool. Het helpt jou, deels ook onbewust stappen te zetten richting jouw gewenste doel.
Volgende vragen kunnen jou hierbij ondersteunen in jouw reflectie:
- Wie wil ik wel zijn?
- Wat wil ik niet meer?
- Waar ben ik dankbaar voor dit jaar en waar wil ik meer van?
- Waar wil ik niet langer aan vasthouden? Waar wil ik minder van?
- Wat heb ik nodig om te groeien naar die persoon die ik diep van binnen wil zijn?
- Wat wil ik nog bereiken, verwezenlijken, ervaren in het komende jaar?
- Welke stappen zou ik hierin zelf ondernemen?
- Waarbij heb ik ondersteuning nodig? (kan zijn onder de vorm van kennis, steun, begeleiding,…)
Genoteerd? Ok laat het even bezinken, je bent klaar met het voorbereidende werk.
Tijd om te klinken op het nieuwe jaar, vol moed en hernieuwde energie.
En start in 2022 dan met je nieuwe voornemens te implementeren.
Meer weten hierover en hoe je dit kan doen, lees dan ook: Hoe goede voornemens maken zonder stress.