Hoe goede voornemens maken zonder stress

Een nieuw jaar, tijd voor goede voornemens die we al te graag willen volhouden en bereiken en toch gebeurd het maar al te vaak dat onze goede voornemens na een paar weken al de deur uit vliegen.

Maar geen stress, in onderstaande blog geef ik je graag wat extra tips en inzichten om goede voornemens te maken en hoe je ze kan volhouden.

Hoe start ik met het opmaken van die voornemens?

Wat helpt, is het terugblikken naar het voorgaande jaar. Sta even stil bij wat het afgelopen jaar allemaal met zich heeft mee gebracht, noteer het zo kort of zo uitgebreid als je zelf wil.

Door het neer te schrijven, krijg je een duidelijker beeld van wat je exact wil. Je maakt het visueler waardoor het ook niet alleen in je hoofd blijft zitten.

Stel jezelf volgende vragen voor deze terugblik:

 • Wat werkte er wel en wat niet voor mij in 2018?
 • Welke inzichten heb ik opgedaan het afgelopen jaar?
 • Wat heb ik doorgemaakt of ervaren afgelopen jaar? En hoe heeft mij dit gevormd als persoon?
 • Wat heb ik geleerd uit vorig jaar?
 • Waar wil ik meer van en vooral waar wil ik minder van?

Zo merkte ik bij mezelf, dat voldoende slaap, structuur en routine mij helpen om het beste van mezelf te geven. Van zodra ik hiervan afwijk, heeft dit een grote weerslag op mijn humeur, mijn energie, mijn zelfvertrouwen. Ik wil voornamelijk minder humeurige dagen en meer energie. Vanuit de ervaringen uit mijn eigen burn-outs, weet ik voor mezelf dit heel hard naar waarde te schatten.

Maar hoe hou ik mij nu aan deze goede voornemens?

1. Omschrijf duidelijk je voornemen

Er zijn bij het omschrijven van jouw voornemens een aantal punten waarmee je rekening kan houden, zodat als het op sommige dagen even moeilijker gaat, ze jou stimuleren om door te gaan. Want, hoe specifieker of gedetailleerder je voornemen, hoe groter de kans dat je het zal bereiken.

 • Wat wil jij precies bereiken met je voornemen(s)?
 • Wanneer weet je of je jouw voornemen daadwerkelijk bereikt hebt? Hoeveel moet je doen? Hoe meet je dit?
 • Is je voornemen bereikbaar? Moet er echt iets aan gedaan worden?
 • Is het haalbaar voor jou?
 • Wanneer wil je jouw voornemen behaald hebben?

Door deze vragen te beantwoorden, ga je ook concrete acties gaan definiëren, weet je makkelijker welke stappen te ondernemen.

Om je wat op pad te helpen, geef ik je hier één van mijn eigen resoluties voor 2019 mee.

Eén van mijn voornemens, is voldoende slapen en op tijd gaan slapen. Met de jaren heb ik ondervonden dat een 8 à 8u30 voor mij voldoende zijn. Zeker niet minder want dan ben ik snel prikkelbaar, en niet meer want dan loop ik gewoon moe en heb ik niets aan mijn dag. (Dit gaat over “Wat” en de “bereikbaarheid” van mijn voornemen)

Om 22u onder de wol kruipen,  vroeger kan ook maar dan enkel om te lezen, geen gsm in bed. Opstaan om 6u30 van zodra de wekker gaat. Niet snoozen, gewoon de korte pijn, er direct uit. Op mijn gsm heb ik een functie via Samsung Health die me helpt om mijn slaap te registreren, maar die ook aangeeft wanneer het bijna tijd is om te gaan slapen. (Dit behandelt het stuk “Wanneer” en de “Meeteenheid”)

Wat haalbaarheid betreft, zie ik in de week geen probleem, maar de weekends zullen een uitdaging worden. Belangrijk is dat als we niet weg gaan, ik ook om 22u ga slapen & als we iets gepland hebben en er later in kruip, ik me aan de 8u slaap hou. Want uit ervaring heb ik gemerkt dat het langer blijven liggen mij niets opbrengt, alleen maar frustratie omdat ik mijn vrije dag aan het verspelen ben.

Dit is een vast doel, maar om toch een datum hierop te kleven, zet ik een reminder in mijn agenda tegen 31/03/2019. Tegen dan wil ik in mijn weekends meer controle hebben over mijn slaaproutine.

2. Link je voornemen aan iets positiefs, een voordeel voor jezelf

Noteer de voordelen die je zal ervaren bij het uitoefenen of het realiseren van dit voornemen. Positieve omschrijvingen helpen je om je te motiveren.

Dit kan bijvoorbeeld het volgende zijn:

 • Ik ben meer gefocust tijdens de dag, waardoor ik meer voldoening ervaar
 • Ik voel me vrolijker, wat aangenaam is voor de personen rondom mij
 • Ik ben minder prikkelbaar
 • Ik voel me energieker
 • Ik ervaar meer rust in mijn hoofd

3. Deel

Vooropgestelde voornemens dien je niet alleen te vervolmaken. Heb je het moeilijk om je ergens aan te houden, deel dan je vooropgestelde doelen met anderen.

Zoek bijvoorbeeld een buddy/vriend(in) die je aan je doelen kan helpen herinneren. Zet je kinderen, partner, familie in om je hierin te steunen. Door te delen verhoog je jouw kansen om je doelen te bereiken. Zij kunnen de reminder in je agenda zijn, je stok achter de deur.

Goed, en nu is het aan jou.

Zet je ergens op een rustige plek.

Sta even stil bij hoe je het afgelopen jaar ervaren hebt en wat je dit jaar meer wil gaan doen.

Noteer je goede voornemens.

Druk ze af, schrijf ze in het groot, kader ze desnoods in. Zet ze in het zicht zodat je er dagelijks aan herinnerd wordt.

Maar, doe er vooral iets leuks mee want dit zijn JOUW voornemens voor 2019!

Veel plezier alvast met je goede voornemens.

Dat 2019 een jaar mag worden waarin het mag knallen voor jou!

Liefs,

Julie

Je coach in stressvolle tijden

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”