Mentale rust creëren voor jezelf – 3 effectieve tips

Met al de digitale tools die we ter onze beschikking hebben, de snelheid waarin de wereld om ons heen evolueert, de massa aan data die dagelijks op ons afkomt, is het niet altijd evident om mentaal rust te vinden. En dan spreek ik nog niet van je to-do lijst waar gelijk nooit een einde aan komt. Maar, hoe doe je dat dan, mentale rust voor jezelf creëren in die chaos?

Onderstaande 3 tips, geven je al meer ademruimte in de bovenkamer en zorgen er ook voor dat het allemaal wat minder overweldigend voor je aan voelt.

Ok, we hebben allemaal wel een druk leven. Het is nu éénmaal zo, maar bepaalde zaken blijven maar terug komen zoals boodschappen, de was, koken, … en daar bovenop komt dan nog een hele waslijst aan taken die we niet mogen vergeten zoals bijvoorbeeld:

  • een factuur betalen die we digitaal hebben ontvangen en die we wel hebben open gedaan, maar gewoon vergeten zijn omdat we op dat moment met iets anders bezig waren;
  • een cadeautje kopen voor de verjaardag van een speelkameraadje van je kind (wanneer is dat feestje ook alweer?!);
  • afspraak maken bij de gynaecoloog (Miljaar, is er weer een jaar voorbij?)
  • wagen binnen steken voor een onderhoud (dat lichtje is dan ook al lang genoeg aan het pinken…)
  • en nog zoveel meer. Ik hoef er geen tekening bij te maken hé. You know what I mean 😉

En toch kruipen veel van deze to do’s in een vergeethoek, want we hebben nu éénmaal veel aan ons hoofd. Tot we opeens zo een gevoel hebben van “Damn, ik ben iets vergeten! Maar wat was het nu ook alweer?”. We piekeren ons suf, vinden geen rust in ons hoofd want, “zie nu eens dat ik iets belangrijks vergeet?”. Tot het allemaal wat teveel wordt en we maar een klein iets nodig hebben om mentaal te ontploffen en uit te schieten naar diegenen die ons zo dierbaar zijn.

Helaas geen fijn gevoel, I know. Als het allemaal wat teveel aan het worden is, start dan eerst met dit:

#1 Even op pauze drukken

Ooit al geprobeerd om van alles rond te krijgen wanneer je jou al overweldigd voelt?

Lukt moeilijk hé! En heeft voor jezelf waarschijnlijk al heel wat emo-buien, roep en tier momenten opgeleverd.

Het beste wat je dan kan doen, is stoom van de ketel halen, mentaal wat ruimte voor jezelf te gaan creëren, door een pauze in te lassen.

Ga even naar beneden of ga gewoon naar buiten. Geef je brein letterlijk lucht.
Neem een mentale pauze: dit betekent dus, GEEN extra prikkels toevoegen. Weg van achter je pc. Gsm terug in je tas!
Hydrateren. Je brein bestaat uit 80% water. Door op tijd voldoende te drinken, water uiteraard 😉 zal je brein ook beter functioneren en voel je jou mentaal fitter.
Een pauze, geeft je brein de tijd om te ontspannen en ruimte om terug diens focus te herwinnen. Wat jou alleen maar ten goede komt om gerichte beslissingen te gaan nemen in plaats van impulsieve.

#2 Brain dump

Een overbelast brein, is nooit niet goed. Want door met “teveel” bezig te zijn (en zoals je al weet zijn we niet gebouwd om te multi-tasken), kan je jouw aandacht niet richten op wat er wel dient te gebeuren.

Wat dan doen als je hoofd vol aanvoelt?

  • Opschrijven! Zet je neer, pak pen en papier en noteer alles wat maar in je opkomt. Van het betalen van die openstaande factuur, boodschappen voor de kids hun kamp tot dat gat in de muur herstellen waar je al een hele tijd op zit te kijken.
  • Schrijf op, tot je bent uitgeschreven (en ja in het begin kan dit best lang zijn).

Door dit te doen, zie je nu duidelijk voor je wat er effectief allemaal dient gedaan te worden. Wat in eerste instantie zoveel en onoverbrugbaar leek, ligt nu voor jou en voelt behapbaarder aan.

Wist je dat door op te schrijven wat jou bezig houdt, je jouw brein het signaal geeft dat ervoor gezorgd zal worden. Je brein hoeft er jou niet meer aan te helpen herinneren, want het weet nu waar het staat, het heeft een plaats gevonden. En deze oefening alleen al zorgt voor al iets meer rust!

Vergelijk het een beetje met jouw sleutels die je niet hoeft te zoeken, want ze hangen op een vaste plaats aan de inkomdeur.

En wat dan verder met die lijst hoor ik je zeggen?

Lees dan zeker ook: Hoe je to-do lijst onder controle krijgen (en ook jouw stress)?

#3 Orde op zaken

Rommel, mentale rommel maar ook die daadwerkelijke troep die rond slingert in huis, zorgt voor extra mentale onrust.

  • Je vindt bijvoorbeeld je sleutels niet terug telkens je dient te vertrekken;
  • Die papieren van de bank “Waar had ik die ook al weer gelegd?”;
  • Je dient nog een hoop documenten te klasseren, je bureau is een kleine ramp 🙄

Rust in je hoofd komt er ook door rust rondom jou te gaan creëren. Dus, als je het bos door de bomen niet meer ziet, maak dan ruimte, ruim op, gooi weg en geef zaken een vaste plaats.

En nu, nu is het aan jou. Geef jezelf wat rust, noteer wat er jou allemaal mentaal bezig houdt en ruim op. De rest volgt dan van zelf.

If it’s out of your hands,
it deserves freedom from your mind too.
– Ivan Nuru –

Enne, als je merkt dat dat hoofd van jou niet stil te krijgen is, dat je gedachten hebt die jou meer ter plaatse houden, dan die jou vooruit helpen, dan is coaching iets voor jou. Contacteer mij dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”