Goede voornemens volhouden

Goede voornemens volhouden? Dit kan door meer inzicht te verwerven in de werking van ons brein en onze gewoontes.

Elk leven is opgebouwd uit gewoontes. En 95 procent daarvan verloopt zelf totaal onbewust.

Neem nu bijvoorbeeld het aanmaken van nieuwe huidcellen, je haar dat terug groeit, het verteren van jouw dagelijkse maaltijd, slapen, wakker worden,… Allemaal zaken waar we niet over hoeven na te denken. Deze processen verlopen volledig automatisch. Gek hé, maar dit is de kracht van je onderbewuste!

Door de jaren heen creëren we nieuwe gewoontes die na een tijd zo zijn ingebakken dat we er zelf niet meer bij stil staan hoe we het doen.

Dus, beeld je even in, dat je elke dag dient na te denken over hoe je jouw tanden dient te poetsen. Of hoe je met de auto dient te rijden. Dat je elke kleine stap in het proces dient door te denken om alles tot een goed eind te kunnen brengen. Dit zou zo vermoeiend zijn, veel tijd en energie vragen toch?

Daarom dat dus gewoontes volledig onbewust verlopen. Ze beschermen jou door het juist allemaal te automatiseren. Zo kan je jouw energie voor andere zaken inzetten.

Ons brein, een gewoonte dier

Het deel van ons brein (=striatum) dat deze gewoontes verankerd heeft, is niet zot van veranderingen. Het is een gewoonte beestje.

En dat maakt dat we het zo verdomd moeilijk hebben om goede gewoontes vol te houden. Want, elke keer dat we een bepaalde gewoonte willen doorbreken, zal het brein met excuses komen om jou te beschermen.

Je wil bijvoorbeeld vaker gaan sporten of gewoon starten met sporten. Het brein herkent deze nieuwe gewoonte nog niet en geeft je signalen dat hij liever dingen doet die gekend zijn. “Pff, vandaag was een zware dag op het werk, ik ben te moe om nog te gaan sporten hoor. Ik blijf wel thuis.” Of “Ik heb nog geen geschikte outfit. Ik zie er niet uit, wat zouden ze dan wel niet zeggen over mij?”

Door teveel hiernaar te luisteren, geraak je met jezelf in debat en binnen de kortste keren geef je op en wordt jouw goede voornemen van tafel geschoven. Jammer, volgende keer dan maar?

Wel, goed nieuws!

Je kan een patroon doorbreken en dus ook je goede gewoontes volhouden.

Hoe zit ons handelen in elkaar?

Ons handelen komt voort uit iets dat ons prikkelt. Dit kan gaan doordat we iets zien, horen, ruiken of proeven.

Deze trigger zorgt ervoor dat we in actie komen, dat we iets gaan doen. Eénmaal deze actie is uitgevoerd, worden we op de één of andere manier beloont (positief of negatief).

Trigger  -> Actie -> Beloning

Ik geef een voorbeeld ter verduidelijking.

Er is iemand jarig vandaag en die heeft koekjes meegebracht. De koekjes liggen op een kast die je heel vaak passeert op weg naar de printer.

Je ziet (trigger) het bord met koekjes. Door de koekjes te zien liggen, krijg je er zin in en uiteindelijk eet (actie) je ze op. De zoete smaak in je mond is dan de uiteindelijke (beloning) van dit alles. Elke keer dat je de printer passeert, zal je dit patroon terug gaan inzetten zonder dat je er bij stil staat.

 

Hoe kan je dit patroon nu doorbreken?

We zullen altijd wel iets zien, horen, proeven, ruiken. Dit kan je niet veranderen.

Maar, wat we wel kunnen doen, is gaan inspelen op het ACTIE-gedeelte in dit proces. Door onze actie te veranderen, een nieuwe te gebruiken, kunnen we een nieuwe gewoonte gaan creëren.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we een patroon kunnen doorbreken, door een nieuwe gewoonte te verankeren in het striatum.

Hoe?

Door 66 dagen een nieuwe actie in te zetten. Hierdoor zal je na verloop van tijd minder discipline nodig hebben om het vol te houden. Het brein heeft deze gewoonte namelijk verankerd, en zal dus jouw handelen sturen zonder er verder bij na te denken.

Nog wat tips…

1/ Kies niet teveel gewoontes ineens om te veranderen

Kies één gewoonte en ga hiermee verder.

Door teveel ineens te willen veranderen, zal je ontmoedigd geraken. Kleine stapjes maken jouw einddoel makkelijker te bereiken.

2/ Sta stil bij je te bereiken einddoel

Wat wil je exact bereiken door deze gewoonte aan te passen?

Door je doel zo concreet mogelijk uit te schrijven zal het duidelijker zijn naar waar je wil toe werken en zal je meer gemotiveerd zijn om het te behalen en dus ook vol te houden. Zie ook mijn blog van januari.

3/ Hou een dagboek bij

Ok, je hebt een gewoonte gekozen die je wenst te veranderen.

Noteer de momenten en situaties (zowel de positieve als de negatieve) die maken dat je in actie komt. Schrijf ze in je agenda, in een notitieboekje, zet ze vast in je gsm, maakt niet uit, maar noteer ze.

Zo krijg je meer inzicht in de situaties die zich voordoen, welke jouw specifieke triggers zijn voor je effectief tot actie overgaat.

Door de actie een stap voor te zijn, kan je al meer gaan anticiperen in het stellen van een aangepaste actie.

4/ Train je gedachten

Overtuig je gedachten dat deze nieuwe gewoonte een veilige en een goede keuze is. Dit kan door visualisatie.

Bijvoorbeeld:

Je wil als doel minder snoepen, omdat je je daar achteraf slecht door voelt en je hierdoor gewicht kan verliezen.

Beeld je even in, dat je een doos koekjes ziet liggen in de keuken en hoe je er voorbij loopt.

Of een andere keer hoe je deze gewoon bij het vuilnis gooit.

Of zelf dat je door de winkel gaat en je de snoep en koekjesafdeling heel rustig voorbij passeert zonder om te kijken naar wat er allemaal ligt van lekkers.

Beeld je in hoe de discipline eruit ziet als jij ervoor kiest om niet de koekjes op te eten. Hoe voel je dat? Hoe zal je dit zien? Hoe zal je het duidelijk horen voor jezelf dat je jouw doel hebt bereikt?

Allemaal vragen die je jou kan stellen om je gedachten meer te gaan sturen.

5/ Zet door

Neem bijvoorbeeld sporten. Je hoeft niet elke dag 2 uur te gaan sporten om een nieuwe gewoonte ingeburgerd te krijgen.

Doe gewoon elke dag iets van sport. Wandel eens tot aan de supermarkt i.p.v. met de auto, ga de dag erop met de fiets, doe 1 sit-up en doe er dan eens 10 de dag erop.

Maar doe elke dag iets van sport en dit 66 dagen lang. Dit is de minimum termijn om een patroon te doorbreken of een nieuwe aan te maken. In het begin is het voor het brein niet belangrijk wat de intensiteit is, maar is de gewoonte belangrijk.

6/ Verminder je triggers

Heb je het moeilijk om van de koekjes en de chips te blijven, wetende dat ze in de kast liggen te glimlachen naar jou?

Koop ze niet, maar vervang ze door gezonde alternatieven. Door jouw triggers weg te nemen of te vervangen, zal je al sneller kunnen doorzetten en je doel bereiken zonder afleiding.

Anderen mee laten genieten?

Je kan andere mensen die je kent eveneens mee laten profiteren van de tips, tricks en inzichten met betrekking tot het leven van een stressvrijer leven, dus deel gerust.

Ik wens je nog een fijne dag.

Veel liefs,

Julie

Je coach in stressvolle tijden

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”