5 manieren om een positieve mindset te behouden in Corona-tijd

Net zoals miljoenen anderen is onze wereld op zijn kop gezet, door elkaar geschud door het Coronavirus. Onze kinderen die van de ene dag op de andere geen school meer hebben, iedereen die zoveel als mogelijk thuis dient te blijven, werken dient anders geregeld te worden of komt te vervallen, direct sociaal contact met familie/vrienden valt weg. En dit zijn nog maar een paar zaken die gewijzigd zijn sinds kort.

En we zouden deze komende periode heel negatief kunnen gaan benaderen, gaan kijken wat er allemaal niet meer kan, wat er weg valt…

MAAR nee, deze weg gaan we niet op gaan en al zeker niet bij de Happy Mind Guide! 😉

Daarom deze maand een aantal tips om je mentaal fit te blijven voelen in deze crisis.

#1 HALLO STRUCTUUR

Positieve mindset in corona-tijd

Nieuwe uitdagingen waar je tot een paar weken geleden totaal niet bij stil zou gestaan hebben zijn nu een alledaagse realiteit geworden.

Met twee of meer personen van thuis uit werken, je kids die jouw aandacht opeisen terwijl je in een conference call zit met je collega’s, kamers in je huis anders inrichten zodat elk één zijn plaats vindt om te werken of te spelen, meer eten voorzien omdat nu iedereen thuis is de hele dag, …

Nieuwe situaties vragen terug om structuur, om planning. Ik vergelijk het een beetje met de eerste weken van het nieuwe schooljaar. Er is van alles nieuw, routines dienen terug opgepikt te worden en iedereen dient zijn weg wat te vinden, zich aan te passen.

En nu, is het net niet anders, we dienen ons aan te passen aan deze nieuwe situatie.

Maar hoe doe je dit?

 • Zorg voor een duidelijke dagplanning. Zowel voor jezelf, als voor je partner, eventueel andere huisgenoten en/of je kinderen. En hang deze ergens in het zicht. Duidelijkheid ten top!
 • Blijf zoveel als mogelijk je dagstructuur aanhouden. Blijf ervan uit gaan dat je nog steeds naar het werk gaat en je kinderen naar school. Sta elke dag op om hetzelfde uur en ga ook op hetzelfde uur slapen. Eénmaal dit allemaal achter de rug is, dien je al geen tijd en energie meer te steken in het terugbrengen van je dagelijkse routines.
 • Idem met pauzes, lunchtijd en het einde van je werkdag. Baken deze tijden duidelijk voor je af, zorg desnoods voor een timer die je hierbij helpt. Tip: Waar je voorheen misschien op je gsm zou gaan scrollen tijdens je pauze kan je nu een spel spelen met je kinderen, of samen even in de tuin gaan.
 • Maak duidelijke afspraken met je kinderen wanneer ze jou mogen storen en wanneer niet. Bijvoorbeeld als je aan het bellen bent met een klant, hang dan een deurhanger aan de deur met “Niet storen, vraag het aan papa 😉”. Of spreek “support” uren af met je partner. Bijvoorbeeld de ene neemt de ochtendshift om voor de kinderen te zorgen en de andere de namiddag shift.
 • Vele handen maken licht werk. Iedereen is nu thuis, dus maak hiervan een deugd en betrek iedereen bij het huishouden. Het kan maar een nieuwe routine worden voor je kinderen ( ene, als je 30 dagen iets consistent doet leg je een nieuw patroon aan in je brein, halleluja let’s start!!!) plus het is ook een manier om ze bezig te blijven houden. Gaan zou ik zeggen met die stofzuiger! 😉

#2 HOE WIL JE TERUGKIJKEN OP DEZE PERIODE?

Voor velen onder ons, komt er nu ook heel wat tijd vrij. Bijvoorbeeld geen kinderen meer rondrijden naar de wekelijkse training, geen uitjes meer of avondjes met vrienden, verplichte familiebezoeken worden uitgesteld, geen tandartsbezoek, gedaan met het wekelijkse gymbezoek,…

En vrije tijd wordt al snel opgevuld met “binge watchen of televisie kijken, eindeloos scrollen op social media”! Want ja, wat moet je anders gaan doen hé?

Stel jezelf eens de volgende vraag:

Hoe wil ik binnen een paar maanden terug kijken op deze Corona crisis?

Wil je terug kijken op deze periode als één waar je jouw tijd verdaan hebt aan televisie kijken, aan alle series die je gezien hebt? Of aan een periode waar je alle berichten van je vrienden hebt gevolgd op Instagram of Facebook?

OF

Wil je terug kunnen blikken op deze periode als een periode waar je iets bereikt hebt? Misschien wil je wel stoppen met roken? Of misschien wil je jou beter in je vel voelen? Wil je beter leren slapen? Misschien wou je al heel lang een cursus volgen of een boek lezen over zelfontwikkeling? Of is het nu tijd om dichter naar je kinderen te groeien?

De lijst met doelen is eindeloos! Nu heb je de tijd, neem deze dan ook en schiet in actie.

#3 FOCUS CHANGE

We zijn al snel geneigd om ons op het negatieve te focussen, dit is inherent aan de mens en is een manier om ons veilig te houden. Maar het helpt ons ook niet vooruit, het houdt ons klein. Daarom dat een wijziging van focus nu ook aan de orde is.

Moeilijk voor jou? Dan heb je hierbij een paar ideetjes:

 • Laat elk lid van het gezin op het einde van de dag vertellen over zijn “lichtpunt” van die dag. “Wat was er leuk?” “Waar werd je vrolijk van?”
 • Maak een dankbaarheidsbord en schrijf er elke dag iets op waarvoor je die dag dankbaar was. Dit kan gaan over de zon die scheen, een telefoon van een vriendin tot een roodborstje dat jou hallo kwam zeggen over de middag aan het raam. Lees deze geregeld eens na. “Hallo mentaal boostjeuhh!”
 • Maak een lijst van alle zaken die je nu WEL kan doen. Laat je kinderen hier ook bij brainstormen. Maak er een spel van om er zoveel mogelijk op te schrijven.

Positieve mindset in corona-tijd

#4 LOOK AFTER YOURSELF

Onze gezondheid blijft ook nu van cruciaal belang. Niet alleen voor onszelf maar ook voor anderen in onze gemeenschap.

YOU CAN’T POUR FROM AN EMPTY CUP.
TAKE CARE OF YOURSELF FIRST

 • Luister naar wat jouw lichaam je zegt.
  Voel je jou moe, rust dan.
  Voel je pijn, zoek dan uit waarvan deze pijn komt en doe het rustiger aan.
  Voel je jou verdrietig, angstig, gestresseerd,… omarm je gevoelens. Het is ok dat ze er zijn. Geef ze de ruimte die ze verdienen. Ook dit gaat voorbij.
 • Gun jezelf voldoende slaap. Het helpt jou om een positieve mindset te bewaren.
 • Zorg dagelijks voor wat beweging. Moeilijk om jou hiervoor te enthousiasmeren? Mijn eigen sportcoach zet wekelijks een filmpje op Youtube om in beweging te blijven bekijk hier zijn versie van de Keukenrol Workout.
 • Met meer tijd, is er nu ook tijd om te investeren in gezond koken. Bekijk samen met je huisgenoten wat je graag zou willen eten en maak samen iets lekkers klaar. Het hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn. Meer weten wat gezonde voeding voor jouw lichaam kan betekenen, lees dan zeker de blog over gezonde voeding.

#5 OVEREXPOSURE

Door wat er ons nu overkomt, blijven we graag op de hoogte van alles wat er in de wereld gebeurd. De laatste evoluties, de maatregelen, politieke beslissingen,… Maar ook onze social media kanalen blijven niet stil staan.

Ik heb recentelijk eens de test gedaan en mijn schermtijd was verdriedubbeld zonder dat ik het door had! En bij jou? Hoeveel meer tijd breng jij nu door op je telefoon?

Door constant een vloed van berichten over ons heen te krijgen, raken we ook niet ontkoppeld en blijven we mijmeren, piekeren over wat er allemaal rondom ons aan het gebeuren is. Allemaal zaken waar we geen impact op hebben en die ons maar extra stress bezorgen. En dat is al zeker niet bevorderlijk voor een positieve mindset.

Enkele tips om jou hierbij helpen:

 • Bekijk 1x per dag het nieuws i.p.v meerdere keren per dag.
 • Kies wanneer je op social media wil gaan, baken je tijd af en stop dan ook na de tijd die je voor jezelf hebt vooropgesteld.
 • Lukt dit niet? Schakel bewust over op “airplane” modus of zet je gsm gewoon volledig uit.
 • Doe één ding tegelijkertijd. Ben je aan het eten, eet dan en zit niet op jouw gsm te tokkelen. Tijd voor rust? Neem deze dan ook en voeg geen prikkels toe door je telefoon.

Et voila, ik hoop dat je hiermee genoeg inspiratie hebt om deze Corona-tijd te overbruggen.

Ik wens jou en je familie het beste toe en een goede gezondheid natuurlijk!

Veel liefs,

Julie

Je coach in stressvolle tijden

NU TIJD MAKEN OM AAN JE DOELEN TE WERKEN?

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”