Gezonde voeding – Wees stress de baas

Gezonde voeding helpt tegen stress? Yep, het is mogelijk!

Naast een kwaliteitsvolle slaap (zie voorgaande blog), is eten een andere pijler die je helpt stress de baas te kunnen.

Je weet ondertussen al dat gezond en evenwichtig eten goed voor je is, dat is niets nieuws.

Maar vaak doe je het niet want:

 • Het kost jou teveel tijd. Tijd die je liever anders invult. Dus, liever een snelle hap dan uren in de keuken staan ploeteren.
 • Je hebt al weinig energie dus, wil je liever iets dat jou instant energie geeft. Laat maar komen die doos koekjes en die zak chips!
 • Je hebt geen idee wat klaar te maken. Een veel gestelde vraag dan is “Wat eten we vanavond?”
 • Na het werk vlug nog naar de supermarkt gaan en dan keuzestress als je door de rekken loopt. “Wat ga ik nu met wat klaar maken? Aaaaarchhhh!”
 • Je eet om je beter te voelen. Je eet omdat je jouw emoties of hetgeen dat je stoort niet onder ogen wil zien.

Met als resultaat:

 • dat je naar ongezonde snacks grijpt die je instant energie geven maar geen echte voedingswaarde bevatten,
 • je jouw lichaam belast omdat deze meer energie nodig heeft om deze te voeding te verwerken,
 • dat je klaargemaakte maaltijden koopt die je snel kan opwarmen zodat je geen tijd verliest,
 • uiteindelijk zaken koopt die je niet nodig hebt, en achteraf zelf misschien wel weg gooit omdat je ze niet hebt opgegeten,
 • meer stress ervaart doordat je niet weet wat te kiezen of wat nu exact klaar te maken
 • je in dezelfde vicieuze cirkel blijft hangen

…. Wat een boeltje, toch?!

Wat doet ongezonde voeding eigenlijk met ons systeem?

Om het nog beter te begrijpen, dien je eerst te herkennen bij jezelf wat ongezonde voeding met jou doet. Ik geef je een paar voorbeelden:

 • Wanneer je een paar koekjes eet, zal je inderdaad een tijdelijke energie-boost krijgen. Maar je lichaam zal al even snel een dip ervaren als de snelle suikers verbrand zijn en hierdoor heb je nog meer zin in zoetigheid. Je wil terug die energie opflakkering hebben die je had na een paar koekjes en voor je het weet eet je de hele pak op en voel je jou achteraf schuldig en moe.
 • Hetzelfde met vettig eten en alcohol. Super om eens een avondje frietjes te eten met een goeie vettige hamburger van de frituur, een lekker glaasje wijn erbij of een pintje. Een avondje door zakken met de vrienden. Tot, de dag erop…

Je maag is in de war, je hebt het zuur, naar toilet gaan is te moeilijk of gaat weer iets te gemakkelijk. Jouw hoofd voelt zwaar aan, je bent moe en wil liever in je bed blijven liggen.

Herkenbaar?

what goes in must come out

Eigenlijk zijn het allemaal tekenen dat jouw lichaam meer energie vreet om deze voedingsstoffen te verwerken dan dat ze ervoor in de plaats krijgt.

Waarom dan wel gezond eten?

 • Gezond en evenwichtig eten geeft jou de nodige energie om de dag mee door te komen, om te presteren.
 • Het helpt je jouw immuunsysteem te versterken door de inname van vitamines en mineralen, die op hun beurt ook je cellen voeden.
 • En als jouw cellen goed gevoed zijn, geven zij ook de nodige energie. Plus ze zorgen ervoor dat je er langer jong uitziet doordat ze het verouderingsproces van je cellen vertragen.

Food is the energy for the body

 • Al wat sneller prikkelbaar? Kijk eens naar wat je in de laatste dagen, weken gegeten hebt. Gezond eten ondersteunt je ook emotioneel, zorgt ervoor dat je meer in balans bent. Helpt je stresserende periodes beter aan te pakken.
 • Je voelt je lekkerder in je vel, hebt meer energie, waardoor je ook meer gaat bewegen en leuke dingen gaat doen. Wat dan ook effect heeft op jouw gemoed.
 • Je verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes (suikerziekte) en kanker. Want je legt minder fysieke druk (teveel aan slechte suikers en transvetten) op je lichaam.

Je weet nu al wat negatieve en positieve effecten, dus nu is het aan jou!

Maar niet zonder wat extra tips:

Eet zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte voeding en bereid deze zelf.

Hierdoor kan je al sneller je vetten en suikers in de gaten houden. Je weet namelijk wat je zelf in je eten stopt.

Kies voor biologisch geteelde groenten en fruit.

Deze bevatten minder chemicaliën. Chemicaliën zijn namelijk vreemd aan je lichaam en kosten je lichaam ook weer energie om te verwerken. Begin eventueel aan een eigen moestuin of kweek iets op je terras in potten. Buitenactiviteiten en bezig zijn met je handen, zijn ideaal tegen negatieve stress.

Drink voldoende water.

Je lichaam bestaat voor 60-75% uit water. Dus het is heel belangrijk dat je genoeg vocht binnen hebt. Te weinig vocht in je lichaam zorgt ervoor dat je jouw organen onder extra druk zet, waardoor je lichaam in een stressreactie gaat en je dus weer te veel cortisol aan maakt.

Drink een glas water direct bij het opstaan en zet een fles water in het zicht zodat je voldoende drinkt gedurende de dag.

Eet meer stress reducerende voeding zoals:

 • Spinazie en andere groene bladgroenten. Deze zijn rijk aan magnesium en ondersteunen de chemische reacties in je lichaam.
 • Avocado’s. Deze bevatten kalium, zoals in bananen, en helpen je op natuurlijke wijze jouw bloeddruk te verlagen. Daarnaast bevatten ze Vitamine B, gezonde vezels voor je stoelgang en enkelvoudig verzadigde vetten die goed zijn voor het functioneren van je hersenen doordat deze de bloeddoorstroming en toevoer regelen.
 • Pure chocolade, hell yeah! Neem zeker chocolade met een cacaogehalte van +70%. Deze bevat namelijk het aminozuur tryptofaan en die zorgt enerzijds voor de aanmaak van serotonine wat je een gevoel van geluk geeft. En het draagt bij aan de productie van melatonine waardoor je beter slaapt.Tryptofaan zit behalve in pure chocolade ook in bananen, bruine rijst, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad en noten. Allemaal gezonde voeding tegen stress!
 • Groene thee. Vervang jouw dagelijkse bakje troost eens voor een tas groene thee. Het drinken van koffie geeft meer adrenaline vrij in je lichaam en zorgt er op die manier ook voor dat je meer stress ervaart. Neem dus liever een kop groene thee. Het bevat stoffen zoals polyfenolen, flavonoïden en aminozuren die een positief effect hebben bij stress.

Hou een voedingsdagboek bij.

Toch beter willen weten wat het effect van bepaalde voedingsstoffen is op jouw lichaam? Hou dan voor een paar weken bij wat je gegeten hebt en welke de impact is op jouw lichaam. Schrijf er ook bij welke invloed het voor je heeft op mentaal en emotioneel vlak. Je zal nog verbaasd staan.

LET FOOD BE THY
MEDICINE & MEDICINE
BE THY FOOD
– HIPPOCRATES

Geen idee om dit toe te passen in je eigen leven?

Of, je hebt het al geprobeerd maar merkt dat je ergens vast loopt? Geen vooruitgang boekt?

Dan is coaching iets voor jou.

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”