5 gratis manieren om je geluk een boost te geven

Ben ik wel gelukkig? Hoe kan ik gelukkiger worden?

Wat als er manieren zijn om je geluk een boost te geven?

In een voorgaande blog had ik het over wat gelukkig zijn precies is en wat ik persoonlijk uit mijn reis naar Finland, hét gelukkigste land ter wereld, geleerd heb.

Het is niet zomaar een topic dat ik uit de lucht heb gegrepen, maar dat heel veel mensen aanbelangt, mezelf inclus.

Tijdens mijn burn-out was ik diep ongelukkig, er wrong iets, iets klopte niet. Maar, ik wist niet goed wat. Dat gevoel van ongelukkig zijn overspoelde me volledig, nam mijn hele persoon in beslag.

Er ging heel wat tijd over, zelfreflectie, nadenken over:

“Waar komt dit gevoel nu vandaan?”

“Wat maakt dat ik niet gelukkig ben op dit moment?”

Tot op een punt:

“Dit wil ik niet meer!”

“Genoeg, ik wil verandering!”

“Ik wil terug die positieve, gelukkige Julie zijn!”

We komen allemaal wel eens op een punt waar we vast zitten, waar we rondjes draaien, waar we geconfronteerd worden met onszelf.

It’s called life!

Maar je hoeft niet vast te blijven zitten in dat slechte gevoel, in die situatie. Het leuke aan ons brein, is dat het veranderbaar is. Yup!

40% van ons geluk ligt namelijk in onze eigen handen, dus ja je hebt het zelf ook in handen.

Wil je weten hoe gelukkig jij over het algemeen bent? Doe dan eens de Geluk-O-meter test van Dr. Annemans.

Ok, ik laat jou dan niet langer op je honger zitten, want je wil graag in actie schieten hé 😉

#1 Let the beat go on

Zelf ben ik een grote muziekliefhebber. En, als ik een mindere dag heb, of opsta met zo een gevoel van ’beuh’, dan is muziek mijn go to mood booster.

Van zodra ik in mijn wagen kruip, kies ik de meest vrolijke liedjes, verander zelf een paar keer van post tot ik de goede vibe gevonden heb. Of zet ik mijn eigen ‘Happy-muzieklijst’ op.

with the right music

Wil je deze ook beluisteren, zoek dan even op Spotify naar Happymindguide en volg deze gerust. Ik zet er vaak nieuwe liedjes bij.

Door naar uptempo muziek te luisteren maak je eigenlijk meer dopamine aan. En dit is jouw gelukshormoon!

Dus, draai die volumeknop elke ochtend maar open en keel gerust mee met jouw favoriete hits, instant happiness boost gegarandeerd!

#2 Zoek het positieve

Negativiteit, klagen, het is iets toxisch en kleeft aan ons net als een koala. Je hoeft maar één collega te hebben die negatief is ingesteld en binnen de kortste keren doet je hele afdeling mee. Herkenbaar?

Door emotionele-breintraining leer je jouw neiging om negatief te zijn, negatief te denken, te vervangen door iets positiefs.

Je leert er jouw focus te veranderen. Zoals ik al eerder zei, ons brein is heel flexibel en is perfect in staat om nieuwe patronen te creëren.

Heb je moeite om je op het goede, iets positiefs te focussen? Probeer dan volgende oefening:

 • Elke keer dat je een nieuwe ruimte binnenloopt (op het werk, thuis op een plaats waar je nog nooit eerder bent geweest), zoek naar 3 dingen die jou aanspreken.
 • Dit kan gaan over een mooie foto, het licht dat binnen valt in de ruimte, de kleur van de trui van jouw collega, de geur van de koffie die net gezet is of misschien zelf een tekening in de vloer.
 • En vestig jouw aandacht even op dat unieke, kleine ding.
 • Door dit vaak te oefenen wijzig je jouw focus van negatief naar positief.
  Weet je, ik staaf het even met een voorbeeld.

Tijdens onze reis, hadden we tegenslag met één van onze slaapplaatsen. Een hele hoop viel ontzettend tegen zoals:

Een slecht werkend toilet; een kamer die niet afgekoeld kon worden; verbouwingen alom.

Tenslotte, toen we s ’avonds fondue gingen eten, was de ruimte vuil en slecht onderhouden. Ze hadden zelf geen spiritus meer om de fondue op te starten, waardoor we ons vlees in warme jus lieten garen.

Oh ja, deze vergat ik bijna. Door een slecht werkende schoorsteen, ging het brandalarm constant af, waardoor de brandweer er stond midden in de nacht. 🚒

En ja, we hadden hier kunnen focussen op al het negatieve. We hadden er een rot avond aan kunnen overhouden maar, we hebben er een draai aan gegeven door:

 • een zeer goede fles wijn te bestellen, twee zelfs 😉
 • extra frietjes te bestellen (een mens dient toch iets te eten hé)
 • te genieten van elkaars gezelschap
 • nieuwe vrienden te maken
 • en door erom te lachen (samen lachen om je miserie is altijd een knaller)

Ondertussen blijven we over die avond praten, en hoe fel we ons geamuseerd hebben.

Doordat we van iets negatiefs iets positiefs hebben gemaakt.

#3 Geniet van de natuur

Onze wereld heeft zoveel moois te bieden, en vaak zien we het niet. Lopen we eraan voorbij.

Wist je, dat je het gelukkigste bent als je in het moment leeft? Een goede oefening hiervoor is het beoefenen van mindfulness.

Mindfulness leert je gelukkig te zijn door in het moment te leven en je bewust te zijn van wat er rondom en in jou gebeurd. Door meer oog te hebben voor de kleine dingen. Dingen waar jij blij van wordt.

Volgende focusoefening kan je opnemen in je dagelijkse routine en jou hierin ondersteunen:

 • Zoek een klein voorwerp uit de natuur, een bloem, dennenappel, schelp, steen voor jou op tafel. Bekijk het als een vreemd voorwerp, als iets dat je nog nooit gezien hebt. Bekijk de vorm, de kleur, het licht dat erop valt, het patroon dat erop getekend is. Doe dit een paar minuten. Het moment dat je aandacht verslapt, spreek jezelf dan toe dat het ok is en focus je terug op je voorwerp.
 • Neem het nu vast. Is het zwaar of licht? Voelt het glad, ruw of misschien zelf koud aan? Focus je op elk aspect van de textuur van het voorwerp, onderzoek de verschillende kanten ervan.
 • Ruik nu aan het voorwerp en adem diep in. Wat valt jou op? Ruik je iets of helemaal niets? Misschien doet het jou denken aan iets, komt er een bepaald gevoel in je op hierdoor. Leg het hierna maar terug op tafel.
 • Verleg langzaamaan je focus terug naar jouw omgeving en neem rustig in je op wat je direct vanuit je ooghoeken kan waarnemen. Beweeg je hoofd langzaam door de ruimte en neem de volledige ruimte in je op.
 • Adem diep in door je neus en adem terug uit door je mond, doe dit een paar keer. Klaar? Sta dan langzaam op.

#4 Be creative

Onderzoek heeft aangetoond dat je van creativiteit gelukkiger wordt. Al gemerkt dat als je aan het kleuren, tekenen of schilderen bent dat je geest tot rust komt? Je focus verlegt zich volledig op wat je aan het doen bent en brengt je in een ‘flow’. Waar de rest er niet toe doet.

Ik heb dit ook als ik met mijn handen bezig ben, zoals bij het tuinieren, meubels maken of aan het koken ben.

Wil je hier ook mee starten, dan is volgende kleuroefening iets voor jou:

 • Pak wat kleurmateriaal, potloden, stiften, wasco’s,… maakt niet uit zolang er maar kleur in zit en neem er een kleurboek bij. Mag gerust dat zijn van je kinderen 😉
 • Zoek een rustige plaats op in huis en gun jezelf even de tijd om te genieten van dit moment. Dit is jouw moment, dus neem de tijd. Wil je toch de tijd wat in het oog houden, zet dan een timer op.
 • Kies nu één kleur die je een goed gevoel geeft. Denk niet teveel na en neem een kleur volgens je gevoel. Start met het inkleuren van je tekening en ENJOY!

Geen idee wat in te kleuren, klik op volgende link voor een mooie Mandala speciaal voor jou om in te kleuren.

#5 Doorbreek de sleur

We hebben allemaal routines en die zijn zinvol, want ze geven structuur aan onze dag. Toch, kunnen deze vaste routines ons afsluiten voor het mooie en wonderbaarlijke van onze wereld.

Nieuwe ervaringen doorbreken onze dagelijkse sleur, geven een frisse toets aan ons leven en dit versterkt ons mindful gevoel maar tevens ook ons geluk.

Volgende oefening helpt je om de switch te maken en even jouw automatische piloot een “kick in the ass” te geven:

 • Bekijk eens je vaste routines voor bijvoorbeeld het winkelen. Ga je altijd naar dezelfde winkel? Koop je steeds hetzelfde? Kook je wekelijks hetzelfde? Door steeds hetzelfde te doen, geraken we moeilijk in het moment. Om dit te doorbreken, doe het eens anders. Ga eens naar een winkel in een dorp verderop, probeer eens een ander merk, kook eens elke week iets totaal anders dan je gewend bent. Neem deze ervaring in je op en zie wat meer het leven je nog te bieden heeft.

Et voilà, creatieve ideeën ten top en iets om je weer in actie te doen schieten!

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”