Hoe gelukkiger worden? 5 dingen die je hierbij helpen

Hoe gelukkiger worden?

We willen ons allemaal goed voelen en besteden een groot deel van ons leven in de zoektocht naar het ware geluk.

Een job die ons voldoening geeft, een liefhebbende partner, een familie die ons koestert, vrienden waar we plezier mee beleven. Maar leven we nu echt wel gelukkig?

Uit onze manier van leven blijkt dit nochtans niet. Vaak offeren we ons geluksgevoel op omdat we andere zaken nastreven zoals geld of sociale status. Of omdat we schrik hebben om eventuele negatieve gevoelens zoals ongemak of verveling te ervaren.

In de tijd waarin we leven, zouden we gelukkiger moeten zijn dan ooit. Maar, we klagen meer dan ooit te voor dat we te weinig vrije tijd hebben, niet genoeg geld hebben om echt te doen waar we zin in hebben. We zijn meer met elkaar verbonden door technologie. Zijn steeds verder verwijderd van de natuur. Onze contacten zijn oppervlakkiger geworden omdat we minder persoonlijke, maar meer online contact met elkaar hebben.

Dus ja, hoe doen we dit in deze moderne tijd?

Om op deze vraag te kunnen antwoorden, dien je eerst en vooral te weten wat geluk of gelukkig zijn betekent.

Geluk of gelukkig zijn ….

kan je het beste omschrijven als tevreden zijn met je huidige leefsituatie of leven. Hierbij komen een aantal positieve emoties bij kijken zoals plezier beleven, een gevoel van vrede en vreugde ervaren en je ontspannen voelen.

Geluk is persoonsafhankelijk

Gelukkig zijn is totaal anders voor jou dan voor mij.

Ik kan bijvoorbeeld al gelukkig worden van de geur van een nieuw boek, een babbel met mijn beste vriendin, de kopjes die mijn kat m e geeft als ik in de zetel zit. Waar wordt jij helemaal vrolijk van, krijg je een warm gevoel of lichten je ogen van op?

Je kan alleen nu gelukkig zijn, niet straks

Geluk is een gevoel dat van binnenuit komt. En dat gevoel is iets dat je in het nu ervaart.

Wanneer je dus jouw geluksbeleving laat afhangen van wat er in de toekomst wel of niet zal gebeuren, zal je niet optimaal gelukkig zijn. Want je hebt eigenlijk nog niet bereikt wat je wou bereiken. Het is dus belangrijk dat je jou focust op het moment in het nu, zo leer je optimaal gelukkig te zijn, elke dag opnieuw.

Een gelukkig leven bevat 3 ingrediënten:

  1. Plezier
    Dingen doen puur voor het plezier ervan.
  2. Betekenis
    Ervaren, voelen dat ons leven de moeite waard is en dat we een verschil in deze wereld kunnen maken.
  3. Betrokkenheid
    Een gevoel van verbondenheid hebben met vrienden, familie en onze gemeenschap.

Je eigen geluk bepalen

We hebben het natuurlijk niet allemaal zelf in de hand maar, naar schatting wordt de helft van ons geluk bepaald door erfelijke factoren, 10% door onze levensomstandigheden en 40% door onze dagelijkse activiteiten en andere factoren waar we wel controle over hebben.

En op die 40% heb jij zelf een impact!

Hoe doe je dat: Gelukkiger worden?

Wel, ik was er zelf benieuwd naar en ben deze zomer het voor jou gaan uitzoeken in Finland.

Finland is namelijk voor een paar jaar op rij verkozen geweest als hét gelukkigste land ter wereld volgens het World Happiness Report (meer weten, bekijk dan zeker dit filmpje).

Dit zijn dé 5 dingen die de Finnen doen om gelukkiger in het leven te staan.

#1 Trek regelmatig de natuur in

Finnen zijn graag buiten en met de prachtige natuur die zij hebben zou je dit ook willen. Zowel in de zomer als in de winter weten ze het volop te benutten. En ze blijven zelf met -30 graden ook niet binnen zitten.

Verscheidene sporten die ze beoefenen zijn afgestemd op beide seizoenen zoals bijvoorbeeld het vissen. Hengelvissen in de zomer en ijsvissen in de winter. Of, na een goede sauna, gaan ze zelf in de sneeuw rollen en wagen ze zich aan het zwemmen in het ijs.

Nu, wij waren er deze zomer en dus hebben we genoten van de talloze bossen, meren en nationale parken (40 in het totaal). Genoeg kunnen bosbaden dus 😉

Omringd worden door de natuur brengt bij tot een gelukkiger en gezonder leven. Door dagelijks de bossen in te trekken voelde ik me mentaal fitter, was die breinwolk weg en had ik meer energie achteraf.

Algemeen was ik me bewuster van waar ik was en wat ik aan het doen was, door het opnemen van de landschappen, de complete stilte in de bossen. Dennenbossen zijn overheersend in Finland, en door daarin te waden, heb je alleen al door de geur het gevoel van in een Finse sauna te zitten. Een echte aanrader dus!

Trek dus gerust 1x per week het bos in, doe een rondje met de fiets in het park dichtbij jou of ga uitwaaien aan zee in het weekend.

#2 Kiitos

Kiitos, is het Finse woord voor dank je wel. En ik hoorde het werkelijk overal waar ik kwam. Finnen zijn enorm dankbaar en al heel snel neem je deze gewoonte ook over. Kiitos is dan ook één van de woorden die ik heel snel heb bijgeleerd.

Vaak nemen we de kleine dingen voor lief en vergeten we waardering te tonen. De Finnen hebben me geleerd van dit meer in het leven te gaan integreren.

Wist je dat je bij een beloning, zoals een aardig gebaar, je brein kan overgaan van een zwaar gestresseerde toestand naar een blije, meer ontspannen toestand?

Probeer het zelf maar eens wat meer en toon je dankbaarheid elke keer iemand voor jou iets doet of jou voor iets bedankt. Dit kan onder verschillende vormen. Schrijf een kort briefje, bedank iemand luidop of geef iets kleins terug zoals een knuffel.

#3 Finse sauna

Finland telt 5 miljoen inwoners en 2,5 miljoen sauna’s. Je kan er dus op aan dat de Finnen verzot zijn op deze vorm van relaxatie.

En wij ook! Het is een hele ervaring om een typische Finse sauna op te starten. En nee, het is niet gewoon aan een knopje draaien, 30 minuten wachten en hop de sauna in duiken.

Voor een originele Finse sauna heb je tijd nodig. Eerst genoeg water aan de pomp halen om je watervat te vullen en dan genoeg hout hakken om je stoof te vullen. Pas hierna kan je het vuur aan steken onder je watervat en je stoof met stenen, en dan is het wachten tot deze warm genoeg is.

En hierna, tijd om te ontspannen! Eens je er een paar keer in en uit bent geweest, ben je totaal ontspannen. Geen stress meer, je huid voelt super zacht aan en je slaapt als een blok.

Voor de Finnen is dit ook een familieaangelegenheid. Iedereen, groot en klein, kruipt mee de sauna in. Er wordt zelfs soms een glaasje gedronken in de sauna. Hier nemen ze dus echt familie-tijd en quality-time samen.

#4 Slow down

Het leven verloopt algemeen veel trager en rustiger in Finland.

De Finnen genieten graag van hun dag. Ze staan dan ook graag vroeg op, zodat ze s ’avonds vroeger naar huis kunnen om nog wat meer van hun dag over te hebben voor ontspannen zaken.

Ze eten hierdoor ook heel vroeg, vaak al om 17u30, wat uiteindelijk goed is voor de vertering en een betere nachtrust.

En, ze nemen graag koffiepauzes. Overal waar je gaat heb je wel een koffiehuis of een konditorei, waar je kan stoppen voor diverse soorten koffies en lekkere gebakjes zoals Munki’s (Finse donuts) of gebak met kaneel. Dit kwam ik tegen op de boot op weg naar Helsinki.

File? Geen last van gehad. Ok, ze hebben eindeloze lange wegen waar je gewoonweg ook niemand tegen komt, behalve hier en daar een hert. Waar je dan ook vaak genoeg voor stopt, omdat ze letterlijk in het midden van de baan staan en niet uit de weg willen gaan, maar ook om ze te fotograferen. Daarnaast hebben ze onmetelijk veel flitspalen, waardoor je dus algeheel heel voorzichtig bent op de weg en dus al wat langer onder baan bent.

Ze staan erop om stipt te zijn, maar nemen hun tijd om iets uit te leggen en gaan jou al snel zeggen ‘kalm aan’ als je te snel wil gaan.

#5 Niet veel nodig

Finnen zijn niet welbepaald welgesteld. En ze vinden van zichzelf niet dat zij de gelukkigste mensen ter wereld zijn. Toch begrijpen ze wel van waar de resultaten komen van het World Happiness Report.

Tijdens onze reis heb ik heel wat lokale mensen ondervraagd over wat gelukkig zijn voor hen was, en één ervan is me heel erg bijgebleven.

“I don’t need much, just look around and you have everything you need”

Inderdaad je hebt niet veel nodig.

De gelukkigste momenten in Finland waren die momenten in de hutten waar we water van de pomp dienden te halen om te koken, waar we de tijd namen om de sauna op te starten. Maar, eveneens waar we de vaat op een houten deur deden in de buitenlucht, zelf een vuurtje stookten, waar we uren in de bossen wandelden en niemand tegen kwamen en konden genieten van de volkomen stilte.

We hadden niet de grote luxe, en dat was ook  niet nodig, want we hadden elkaar en de prachtige natuur die ons omringde op elk gegeven moment.

Alle ingrediënten zijn in Finland aanwezig om gelukkig te zijn of om je geluk te stimuleren.

Maar het kan ook bij ons. Benieuwd om je eigen geluk nog wat op te krikken in je dagelijkse leven?

Kijk dan zeker uit naar de volgende blog met oefeningen die je zelf kan toepassen.

En, vergeet in tussentijd niet:

Happiness is an inside job
– William Arthur Ward

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”