Voor jezelf zorgen tijdens de feestdagen doe je zo!

Voor jezelf zorgen tijden de feestdagen, is al snel iets dat je over het hoofd ziet tijdens de gezelligste periode van het jaar.

Teveel eten, teveel drinken, te laat in bed, teveel uitgeven, teveel bezoekjes, teveel to do’s …

Je snapt het wel, een overdosis aan teveel 😉

En dan met het begin van het jaar vliegen we erin met de goede voornemens want we willen toch zo graag dat teveel van de feestperiode gaan compenseren.

Dus gaan we minder eten, minder drinken, terug routine inbouwen voor jezelf en je kids, spaarzaam zijn, …

En liefst van al doen we dit allemaal tegelijkertijd. Laten we het maar allemaal ineens aanpakken want een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Toch?!

En dan merken we een paar weken later, een maand later, dat onze goede voornemens geslonken zijn tot een maar een “af en toe” en dan “helemaal niet meer doen”.

Misschien wordt je wel kwaad op jezelf, ben je verdrietig of ben je teleurgesteld in jezelf, want je hebt het weer niet volgehouden. Je neemt jezelf voor “Volgend jaar doe ik het anders! Volgend jaar doe ik het beter!” en het jaar erop kom je terecht in dezelfde vicieuze cirkel.

Frustrerend hé! Ik weet het.

Maar daar gaat het nu niet over deze maand, maar wil je graag meer lezen over het volhouden van je voornemens, dan vind je hier wat artikels terug: Hoe goede voornemens maken zonder stress & Goede voornemens volhouden.

Nee, deze keer gaat het over hoe je net NIET uitgeput, uitgeblust, opgebrand de feestdagen door komt. Maar deze echt beleeft op jouw ritme en je voor jezelf zorg draagt!

Feestdagen survival gids

Plan “lege” momenten in

Het is soms een gedoe, van de ene familie naar de andere op bezoek, dan bij vrienden nog eentje gaan drinken, pakjes bij opa en oma en dan nog gaan eten bij tante X volgens de jaarlijkse traditie.

Je zou al snel geen tijd meer hebben voor jezelf.

Blokkeer in je agenda of telefoon even wat tijd voor jezelf om helemaal niets te doen. Omschrijf het bijvoorbeeld als “bezoek bij mezelf” “ME-time”, als het maar voor jou werkt!

Neem wat rust, lees een goed boek of ga zelf even wandelen.

Tuurlijk is het fijn om zoveel familie terug te zien en te ontvangen bij je thuis, of om zelf op bezoek te gaan bij andere mensen. Maar trop is teveel!

Kies bewust om s’ochtends of s’avonds vrij te houden, zo heb je tijd om wat te bekomen.

Goed genoeg is ook ok!

Wil je jouw tafel perfect gedekt hebben, je volledige menu zelf van A-Z vers gemaakt hebben, dé Kerstbuche bij uitstek bakken, ja dan is Kerst een stresserende periode.

Als dit jouw ding is en je krijgt hier massa’s energie van, gewoon doen zou ik zeggen. Maar als je merkt dat jouw lichaam aan jou trekt, dat je jou al moe en uitgeput voelt voor je er nog maar mee start, doe het dan gewoon met een beetje minder. Goed genoeg is ook ok! Tenslotte komt jouw familie voor jou, tijd om gezellig samen te zijn.

Misschien is er iemand van je familie die wel voor het aperitief wil zorgen, of een ander gerecht. Koop een klaar gemaakt dessert of maak een iets klaar waar je minder tijd voor nodig hebt.

Betrek je kinderen bij het koken, laat ze een handje toesteken. Als je daar geen stress van krijgt uiteraard 😉

Vraag hulp

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag hulp bij het dekken van je tafel tot bij het afruimen of zelfs het afwassen van de schotels. Er is altijd wel iemand die een handje wil toesteken. Niets is zo leuk om samen in de keuken te staan afwassen met de feestdagen.

Een leuk muziekje opzetten, glaasje erbij, een toffe babbel en wassen maar 🙂

Jezelf op de eerste plaats

Op tijd gaan slapen, gezond en evenwichtig eten, voldoende bewegen, allemaal dingen die niet direct op ons lijstje staan tijdens de feestdagen.

Hou bewust de balans voor jezelf hierin door bijvoorbeeld, de avond nadat je laat in bed zat er even vroeger in te kruipen.

Kan je moeilijk aan al dat lekkers weerstaan dat voor jouw neus staat?

  • Drink een glas water voor je vertrekt of eet een boterham, zo zal je niet van de honger je gooien op de hapjes
  • Sta eens stil bij waarom je nu aan het eten bent?
    Eet je puur voor de gezelligheid? Of, is het de sociale druk, omdat je je bord dient leeg te eten van je grootmoeder? Of, is het een emotionele reactie, omdat je nonkel jou voor de zoveelste keer jou gevraagd heeft waarom je nog geen kinderen hebt?
    Door te luisteren naar de emoties, gevoelens die je hebt bij een bepaalde situatie, ga je al bewuster omgaan met wat je eet en zal je achteraf ook geen spijt hebben.

Geen tijd om te fitnessen omdat je aan het koken bent? Neem je fiets naar de supermarkt, ga tussenin eens 15’ wandelen, of ga eens uitwaaien aan zee. Sta tussen elke gerecht eens recht, of help zelf even de tafel af te ruimen zodat je jouw benen eens kan strekken.

Have fun!

Beleef Kerst volop en laat je niet leven. Lach, praat, maak plezier. Neem de tijd om van elk moment te genieten. Volg je zintuigen en neem elk moment volledig in je op.

Vind je het moeilijk om in het moment te zijn, en het volledig in je op te nemen, dan helpt de volgende oefening jou hierbij: 5-4-3-2-1.

Zoek 5 dingen in de ruimte die je ziet, (Bv. kerstboom, kleurrijke pakjes, mooie sjaal van je nicht, gloed van de kaarsjes,…)

4 dingen die je hoort, ( de muziek op de achtergrond, je tante die luid aan het lachen is, het knisperend geluid van de open haard,…)

3 dingen die je kan aanraken,

2 dingen die je ruikt,

1 ding dat je proeft.

Doe een dutje

En, soms is het teveel en heb je gewoon nood aan rust. Doen dan!

Een dutje van 20 minuten tussen 2 familie-stops in doet al heel veel. Kruip onder je lakens, zet je wekker op voor 20 à 25 minuten, verwittig je kids “Nu even niet” en soes even weg.

Niet mogelijk?

Zoek dan even een rustig plekje op in de zetel, vraag desnoods aan de gastheer/gastvrouw waar je even kan gaan liggen. Zelf doe ik gewoon mijn ogen dicht aan tafel of vraag ik een dekentje en leg ik me even neer. Mijn familie en vrienden zijn dit al gewoon van mij.

En dan nu, genieten maar!

Ik wens jou prettige feestdagen toe! Een periode vol liefde, genegenheid, plezier en warmte!

Veel liefs,

Julie

Wil je leren jezelf voorop te stellen, dan begeleid ik je graag hierin!

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”