Stress de baas via mindfullness

Zoek je een manier om je stress de baas te zijn? Een manier om te genieten van het moment? Enter, mindfulness!

Het leven kan inderdaad overweldigend zijn. Altijd druk, druk, druk. Altijd geconnecteerd. Ik moet dit nog doen, of dat nog en ja dat daarna ook nog.

Ons hoofd staat niet stil. Onze aandacht is versplinterd door alles wat er op ons afkomt. Is het niet omdat we aan het vooruitdenken zijn om wat nog zal komen, aan het piekeren zijn over wat geweest is, dan is het wel onze telefoon die ons uit het moment haalt met zijn ge-bieb en ge-ping.

En dit brengt heel wat druk en stress met zich mee.

Stress de baas via mindfulness

Wat is nu mindfulness?

Wel, mindfulness wil niets anders zeggen dan ‘leven met je volle aandacht’.

Je schenkt aandacht aan de wereld zowel rondom jou als binnenin jou en dit op een zeer bewuste en attente manier.

We hebben al snel de neiging om voorop te lopen op de zaken, om bezig te zijn met de toekomst. Gedachten zoals “Morgen mag ik niet vergeten meer informatie te vragen aan de juf rond die boekbespreking”, “Volgende week ga ik sporten en daarna ga ik het huis opruimen” “Juist, morgen heb ik nog een meeting die dien ik nog eerst voor te bereiden”.

Mindfulness is een manier die je helpt om aandacht te geven aan de kleine dingen, aan wat “nu” telt. Je leert bewuster in het leven te staan. Je laat de gedachten over het verleden of over wat nog zal komen los en richt je aandacht op wat je “nu” aan het doen bent.

Dit zonder een oordeel te vellen. Je bekijkt het huidige moment met een nieuwsgierige blik.

En het voordeel is?

Door open en kritisch jouw wereld te bekijken, creëer je een tal van positieve effecten:

  • Je leert meer te genieten van de “kleine” dingen in het leven. Over wat er wel toe doet.
  • Je krijgt inzicht over wat jou precies stress geeft, waardoor je er flexibeler mee leert omgaan.
  • Je krijgt meer inzicht in jouw pieker- en controlegedrag. En je leert een keuze maken om hier al dan niet op in te gaan.
  • Je leert belangrijke signalen (lichamelijk en mentaal) bij jezelf opmerken zodat je hier tijdig op kan inspelen.
  • Je gaat hierdoor beter slapen.

Zelf ben ik sinds een paar jaar bewuster bezig met mezelf. Mijn gedachten, mijn handelingen, mijn houding. Het is niet altijd gemakkelijk, want er zijn veel zaken die jou uit het moment kunnen halen. Maar, door bewuster en met meer aandacht in het leven te staan, merk ik heel wat meer op. Het leven zoeft niet altijd aan me voorbij, maar ik merk de mooie, kleine dingen op die het zo waard maken.

Zo ging ik recentelijk wandelen met een vriendin, en ik heb zo genoten van dat moment. Ik ging helemaal fysiek en mentaal op in het gesprek, dat ik geen notie had van tijd. Voor we het wisten was er een uur voorbij.

Wat me het meeste bijbleef, was de geur van het bos dat wakker werd onder mijn voeten, de kleuren van de bladeren van de bomen, de prachtige paden die kronkelden door het groen. Op een gegeven moment dwaalde mijn blik zelf af naar een paar vliegenzwammen. Ik ben toen gestopt, en heb dit moment volledig in me opgenomen. Het was al een eeuwigheid geleden dat ik er nog had gezien, maar op dat moment was ik zo blij om er een paar te zien. Ik was ontdaan van hoe mooi zo een zwam wel is. En nu, door erover te schrijven, wordt ik opnieuw blij en denk ik warm terug aan dit moment 🙂

WORRYING DOES NOT
TAKE AWAY
TOMORROWS TROUBLES.
IT TAKES AWAY
TODAYS PEACE.

Zelf aan de slag? Probeer dan al eens het volgende

#1 Wandel met aandacht

Trek er eens op uit. Kies een plaats waar je vaker naartoe gaat of laat je verrassen en kies voor een omgeving waar je nog nooit bent geweest.

Wandel niet zomaar, maar kijk rondom jou en wandel traag. Kijk naar de kleur van de bladeren, welke vormen de bomen hebben. Wat zie je op de grond? Wat ruik je? Misschien hoor je in de verte wel een vogel of zijn er andere geluiden die jouw aandacht vragen.

Je hoeft niet speciaal ergens naartoe te gaan, je kan dit ook doen wanneer je van je auto naar je werk wandelt, of een brief op de bus doet.

#2 Wordt je gewaar van je zintuigen

Neem tijdens je dag even de tijd om in het moment te komen. Dit kan je doen door tussen twee taken door even te pauzeren en je aandacht te richten op je zintuigen. Richt je aandacht op je ademhaling. Gaat die snel of traag? Is die diep of eerder oppervlakkig? Probeer niets te veranderen aan de situatie, maar bekijk het gewoon vanop een afstand.

quote mindfullness

#3 Wees dankbaar

Er is veel in het leven om dankbaar voor te zijn. En we staan hier niet altijd bij stil of zien het niet. Vaak zijn we op zoek naar grootse gebaren en missen we de kleine dingen in het leven die het leven zo waardevol maken.

Neem even een moment de tijd en noteer eens voor jezelf de goede dingen die zich op dit moment in je leven bevinden.

Dit kan gaan over een attente vriendin, de ruimte die je hebt om te gaan sporten en voor jezelf te zorgen, een toffe mail die je kreeg van een collega, een glimlach aan het koffieapparaat deze ochtend of misschien wel een chauffeur die je voor liet gaan in de file.

Door hier attenter op te zijn, jouw aandacht hier vaker op te richten, train je jezelf in het vaker en meer vinden van deze soort zaken.

4# Eet met volle aandacht

Eten is niet alleen iets louter nutritiefs, maar is een hele ervaring. Wanneer heb jij voor het laatst echt genoten van wat je aan het eten bent? Heb je de verschillende kruiden, texturen, smaken geproefd?

Schenk eens aandacht aan je eten. Zet de televisie, radio, gsm uit. Leg je krant opzij, of schakel je computer uit. En kijk wat er op je bord ligt. Wat zie je? Welke kleuren, vormen, texturen?

Proef met volle aandacht. Hoe voelt jouw eten als je het in je mond steekt? Wat proef je?

Je zal merken dat eten meer een belevenis wordt!

Zin in meer mindfulness?

Hou dan zeker je mailbox en onze website in de gaten, want binnenkort kan je voor een workshop mindfulness bij de Happy Mind Guide terecht.

And remember,

Happy mind, happy life

Geniet van je dag,

Julie

Je coach in stressvolle tijden

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”