Onze relaties hebben het zwaar te verduren gehad in het afgelopen jaar. Minder sociaal contact met vrienden, familie, collega’s en soms een ietwat teveel aan sociaal contact met onze partner of huisgenoten. Je relatie aansterken in coronatijd, hoe doe je dat? Wat doe je als je merkt dat de band tussen jou en jouw partner onder druk staat?
Naast het feit dat we sociale wezens zijn, zijn we tevens ook gewoonte dieren. We hebben allen bepaalde routines, een bepaalde manier van leven. En, wanneer deze op zijn kop wordt gedraaid, kan dit voor wrijving zorgen, een gevoel geven van verlies van controle.
Wat binnen een relatie voor spanningen kan gaan zorgen…
# Stand van zaken
Kijk maar naar de koppels in jouw eigen omgeving waar misschien beide partners tot vorig jaar maar elkaar en hun gezin enkel in het weekend zagen, mits de andere partner in het buitenland vertoefde voor diens werk. En, waar ze nu 24h/24h, 7/7 samen zijn.
Maar je hoeft het ook niet zo ver te gaan zoeken. Een jaar geleden ging je s’ochtends naar je werk, erna de kinderen ophalen, boodschappen doen, eventueel nog sporten en dan eenmaal aan tafel zag je jouw partner of huisgenoot pas terug. Conversaties werden tussen de “soep en de patatten” gedaan en waren toch overal praktisch getint. Diepgaandere gesprekken waren dan voorzien voor “date night” of tijdens vakanties wanneer men dan extra tijd had of vond voor elkaar. Buitenshuis activiteiten zoals op café gaan met vrienden, een filmavond of een theekransje met je beste vriendinnen, hielpen mee aan het doorbreken van de sleur.
En nu zit je constant samen thuis.
Misschien zijn jullie wel directe collega’s geworden van elkaar omdat jullie beiden nu van thuis uit werken. Pauzes om tot jezelf te komen zijn tot een minimum beperkt want elkeen heeft geen activiteiten meer na het werk om stoom af te laten. (Tips hieromtrent, lees dan zeker: 5 manieren voor mee Me-time) Weekends worden gevuld met klusjes in huis of tuin, Zoom en Skype calls met familie om toch ietwat contact te hebben, of een repetitie van dezelfde activiteiten.
Laat het mij ook niet rooskleuriger gaan voorstellen, want dit is weliswaar de realiteit bij heel veel koppels. Er zijn natuurlijk uitzonderingen 😉
Herken je hiervan niets in je eigen relatie, goed, ga gerust verder. Maar, misschien zijn de onderstaande 36 vragen lager in dit artikel wel een fijne manier om je partner beter te leren kennen.
En heb je bij bovenstaande beschrijving toch zoiets van
- “Ja, het is toch niet optimaal bij ons”,
- “Het zou toch fijn zijn mochten er minder spanningen in onze relatie zijn”,
- “Ik heb het gevoel dat we uit elkaar aan het groeien zijn”,
lees dan zeker verder.
# Het onderzoek
De ‘How to fall in love (again)-methode’ (Yep, cool hé! Get ready to swoon again over your partner ❤️🔥) werd in 1996 ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Arthur Aron met als centrale vraag: kan intimiteit tussen twee mensen versneld tot stand worden gebracht?
Samen met zijn vrouw Elaine Aron, die expert is op het gebied van hoogsensitiviteit, bedachten en testten ze 36 vragen die oplopen qua intensiteit.
Het leuke aan deze methode is dat je elkaar de 36 vragen op elk willekeurig moment in een relatie kunt stellen. Of je elkaar pas net kent of al jaren. Of je nu een goede relatie hebt of voelt dat je er even extra tijd in kan gaan investeren.
Zelf heb ik deze vragen met mijn man, die sinds 1 jaar ook constant van thuis werkt, uitgetest. Want ook bij ons, na een relatie van 16 jaar inmiddels, en met covid, ervoeren wij degelijk ook relationele spanningen. Nobody’s perfect 🤷♀️
Neem er samen vooral de tijd voor en zorg dat je niet gestoord wordt. Kijk ook niet gek op als er tranen vallen. Er zitten behoorlijk intense vragen tussen. Maar wel fijn om elkaar op een andere manier te leren kennen en dat vonkje terug aan te steken 😊
Veel plezier ermee!
The willingness to show up changes us. It makes us a little braver each time
– Brené Brown –
# Je relatie aansterken… 3, 2, 1 Go!
- Stel elkaar de vragen aan elkaar, vraag per vraag.
- En antwoord elkeen op deze vraag.
- Doorloop zo elke reeks.
- Op het einde, na het samen beantwoorden van de vragen, kijk elkaar in de ogen gedurende 4 minuten in stilte. And see the magic happen 💕. Of zich ergens anders voor zetten, als je begrijpt wat ik bedoel 😏
Eerste reeks
- Als je iedereen ter wereld mocht kiezen, wie mag er dan bij je komen eten?
- Zou je beroemd willen zijn? Op welke manier?
- Oefen je ooit voor een telefoongesprek wat je gaat zeggen? Waarom?
- Waaruit bestaat een ‘perfecte’ dag voor jou?
- Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf gezongen? En voor iemand anders?
- Als je negentig kon worden en je zou de laatste zestig jaar met het lichaam van een dertigjarige kunnen leven, of met de geestvan een dertigjarige. Wat zou je dan kiezen?
- Heb je stiekem een idee over hoe je dood zal gaan?
- Noem drie dingen die jij en je gesprekspartner gemeenschappelijk lijken te hebben.
- Waarvoor ben je het meest dankbaar in je leven?
- Als je iets kon veranderen aan de manier waarop je bent opgevoed, wat zou dat zijn?
- Vertel je gesprekspartner je levensverhaal zo gedetailleerd mogelijk in vier minuten.
- Als je morgen wakker zou worden en je was een goede eigenschap of talent rijker, wat zou dat dan zijn?
Tweede reeks
- Als een kristallen bol je de waarheid zou kunnen vertellen over jezelf, je leven, de toekomst of iets anders, wat zou je dan willen weten?
- Is er iets waarvan je al heel lang droomt? Waarom heb je dat nog niet gedaan?
- Wat is de grootste prestatie in je leven?
- Wat waardeer je het meest in een vriendschap?
- Welke herinnering koester je het meest?
- Wat is je ergste herinnering?
- Als je weet dat je over een jaar zou sterven, zou je dan iets veranderen aan de manier waarop je nu leeft? Waarom?
- Wat betekent vriendschap voor je?
- Welke rollen spelen liefde en genegenheid in je leven?
- Noem om beurten een positieve eigenschap van je gesprekspartner. Ga door tot ieder vijf.
- Hoe hecht en warm is je familie? Denk je dat jouw jeugd gelukkiger was dan die van de meeste mensen?
- Hoe was de relatie met je moeder?
Derde reeks
- Doe allebei drie ‘we’-beweringen. Bijvoorbeeld: ‘We zitten in deze kamer en we voelen ons…’
- Maak deze zin af: ‘Ik zou willen dat ik iemand had met wie ik … kon delen.’
- Als je een goede vriend van je gesprekspartner zou worden, vertel hem of haar wat dan belangrijk voor hem of haar zou zijn om te weten.
- Vertel je gesprekspartner wat je leuk aan hem of haar vindt; wees heel eerlijk en zeg dingen die je normaal gesproken niet zou snel zou zeggen tegen iemand die je net hebt ontmoet.
- Vertel een gênant moment uit je leven.
- Wanneer heb je voor het laatst gehuild met iemand erbij? En alleen?
- Vertel je gesprekspartner iets dat je nu al leuk aan hem of haar vindt.
- Wat, als er zoiets bestaat, is te serieus om grappen over te maken?
- Als je vanavond zou sterven zonder kans om met wie dan ook te communiceren, waarvan zou je dan het meest spijt hebben dat je het iemand niet verteld hebt? Waarom heb je het diegene nog niet verteld?
- Je huis met alles erin, vliegt in brand. Nadat je je geliefden en huisdieren gered hebt, kun je nog één keer terug om iets in veiligheid te stellen. Wat zou dat zijn? Waarom?
- Wiens dood, van alle mensen in je familie, zou jou het meest ontregelen? Waarom?
- Deel een persoonlijk probleem en vraag de ander om advies hoe hij of zij het zou aanpakken. De ander mag zeggen hoe jij je lijkt te voelen over dit probleem.