Jaloers? 7 stappen om ermee om te gaan

Jaloers? We zijn het allemaal wel eens. Maar wanneer wordt het teveel en kost het jou je relatie(s)?

En hoe ga je er in godsnaam mee om?

Deze maand duik ik wat dieper met jullie in het topic “jaloers zijn” en hoe je beter mee leert omgaan. Zodat je stress, paniek en die mindere gevoelens sneller opzij kan zetten. Zodat je zelftwijfel de kop kan indrukken en je jouw zelfvertrouwen die boost geeft die het nodig heeft.

Jaloers zijn, jaloezie, wat is dat nu exact?

Jaloezie is zo een klein gemeen beestje. We zien het als een slechte eigenschap.

Je wil het beter doen dan een ander, je misgunt iemand iets bv. een promotie, een nieuwe uitdaging, een nieuwe auto,…  Eigenlijk ben je bang om diegene die zo dicht bij je staat, die je graag ziet, te verliezen. Allemaal zijn het gevoelens die met jaloezie te maken hebben, maar gaan zeker niet altijd samen.

Wanneer je het bijvoorbeeld beter wil doen dan een collega, dan een vriend, dan wil dit nog niet zeggen dat je die hun succes of promotie misgunt. En als jouw beste vriendin bijvoorbeeld meer optrekt met iemand anders, dan wil het nog niet zeggen dat jij wordt uitgerangeerd en dat ze jou hiervoor gaat verlaten.

Maar wanneer is jaloezie nu oké en wanneer niet?

Albert Ellis, een Amerikaanse gedragstherapeut maakt het duidelijker door een onderscheid te maken tussen rationele en irrationele jaloezie.

  • Jaloezie is rationeel wanneer het gevoel dat je hebt voortkomt uit effectieve redenen om jaloers te worden. Oké, ik gooi er even een voorbeeld bij. Wanneer je jouw partner nu effectief betrapt met een ander, dat jouw collega de eer opstrijkt van jouw werk terwijl je erbij staat, dan heb je rationeel gezien alle redenen om teleurgesteld te zijn, spijt of zelfs verdriet te hebben.
  • Irrationele gevoelens van jaloezie zijn gelinkt aan onzekerheid, aan angst en worden er tevens extra door gevoed. Hier neemt voornamelijk je denken het over. Je denkt bijvoorbeeld dat een vriendin over je roddelt. Je denkt dat iemand jou gaat verlaten nadat je ruzie hebt gemaakt. Je denkt dat er iets staat te gebeuren, zonder dat daar eigenlijk een directe aanleiding toe is. Gevoelens van kwaadheid, woede, wantrouwen, onmacht komen hier naar boven en nemen de controle van je over.

Jaloezie als iets positiefs

Zoals ik al eerder aangaf, zien we jaloezie als iets negatiefs. Jaloers zijn is een slechte eigenschap (Hoor je het jouw grootmoeder of vader al tegen je zeggen? ;). Maar eigenlijk hoeft het niet slecht of verkeerd te zijn. We hebben nu eenmaal een complex gevoelsleven en jaloezie maar daar nu deel van uit, punt.

Maar, dit wil niet zeggen dat er hier niets goeds uit voort kan komen. Als je jaloezie begint te zien als een drijfveer, een manier om uit het verleden, om uit je ervaringen te leren, dan helpt het jou groeien tot een gelukkiger en standvastiger persoon.

Zo kan jaloezie je meer inzicht geven in je eigen zelfvertrouwen en eigen geluk. En door jouw jaloezie te gaan ontrafelen, te ontcijferen, ga je beter zien wat er aan de basis  ligt van jouw gevoelens en kan je er ook makkelijker op gaan inspelen.

Zelfs eens weten hoe jouw jaloezie scoort? Dat groende monster in jezelf temmen? Dan kan je hier een korte jaloezietest voor jezelf afleggen.

En dan nu,

Dé 7 tips om met jaloerse gevoelens om te gaan

#1 Stel jezelf in vraag

Door jezelf een aantal vragen te stellen als je deze gevoelens van jaloezie ervaart, krijg je meer inzicht, begrijp je beter wat er in je omgaat, wat er speelt bij jou. En bewustzijn is dé eerste stap naar verandering.

  • Waar had ik dit gevoel nog?
  • Wat is er gaande? Wat maakt dat dit nu opspeelt?
  • Wat wil ik in deze situatie nu eigenlijk? Aanpakken of loslaten?

# 2 Lower the bar

Chill! Relativeer! Vaak hebben we de neiging om onszelf lager in te schatten dan anderen ons zouden inschatten. Zot he?! Maar toch is het zo.

Leg de verwachtingen voor jezelf niet zo hoog, de mensen rondom jou doen dit ook niet. Ze zien en houden van jou zoals JIJ bent, ook al denk je soms anders.

#3 Uniek

Onthou dit:

No one is you,
and that my dear,
is
your SUPERPOWER

Er zijn er geen twee als jou! We hebben elk goede en minder goede kanten en dat maakt jou zo uniek.

Merk je toch dat jouw zelfvertrouwen een boost kan gebruiken?

=> Maak een lijstje van zaken die jouw vrienden, familie of zelfs je kinderen over jou appreciëren. Geen inspiratie? Hou je jezelf hierin tegen?

Stuur hen dan een mail of een berichtje of vraag er hen gewoon direct naar. Je hebt genoeg kwaliteiten die de moeite waard zijn!

#4 We are all in it baby!

Onthoud dat iedereen ergens onzeker over is.

Misschien ben jij wel jaloers over hoe goed je zus het doet met haar dochter, dat ze steeds zo leuke activiteiten kan bedenken. Terwijl zij misschien jou benijdt in hoe snel je contact legt met anderen.

#5 Praat erover

Jaloers van een vriend/vriendin? Van een andere vriendschap die hij/zij heeft?

Spreek het uit, zeg jouw vriend/vriendin wat je voelt. Het is misschien angstaanjagend, je vindt het misschien niet nodig, maar “what the hell!” – wat lucht het op om er gewoon open over te praten. Door jouw gevoel te delen, maak je het minder groot. Zo ga je uit je hoofd en zie je dat het allemaal niet zo erg is.

Je krijgt er niet alleen begrip voor terug, maar vaak geeft die vriend of vriendin die zijn/haar eigen onzekerheden toe en komen jullie samen tot oplossingen die jullie relatie alleen maar kunnen bevorderen.

#6 Lessons learned

Leer van het verleden, leer uit deze situatie. We groeien het hardst in de dalen van ons leven. En fouten zijn er om aangepakt te worden.

Dus, chill the prill, wees niet te hard voor jezelf 🙏🏻

#7 Too much

Merk je dat het jou toch niet loslaat? Je voelt het letterlijk door je lijf gaan, pijn in je buik, hoofdpijn, misschien lig je er zelfs s’nachts van wakker. Het zijn allemaal signalen dat je er teveel mee bezig bent.

Laat deze gevoelens zeker niet de overhand nemen door ze te negeren. Erover praten geeft deze gevoelens ruimte en helpt ze te verminderen in intensiteit.

👫 Rijk uit naar een andere vriend(in), je partner of misschien zelf je ouders. Zij kunnen je andere inzichten geven door het vanuit een ander perspectief, hun eigen ervaringen te bekijken.

Heb je het gevoel dat je niet bij hen hiermee terecht kan, denk dan eventueel aan professionele hulp zoals een psycholoog, een coach. Zij kunnen je inzicht geven in de oorzaken van je jaloezie en je helpen om hiermee om te gaan.

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”