Hoe keuzes maken, zonder er jouw hoofd bij te verliezen?

Keuzes maken, grote, kleine, voor even of levens veranderend, gelukkig makend of frustrerend, ethisch of ecologisch, gemaakt in een creatieve opwelling of gewoon om eens zot te doen.

We maken wel duizenden keuzes per dag! Volgens een onderzoek van Wansink & Sobal (2007) zouden we er  gemiddeld 221 nemen rond voeding alleen al, en dit vaak onbewust. Dus, of het nu gaat om het wel of niet duwen op jouw ‘snooze’ knop, kiezen voor choco in plaats van kaas of gaan voor een tweede kind, het komt allemaal op dit neer:

Hoe keuzes maken zonder er jouw hoofd bij te verliezen?
Zonder eindeloos te twijfelen en er s’nachts van wakker te liggen?

Er zijn diverse redenen waarom we keuzes maken als moeilijk ervaren, zoals bijvoorbeeld het willen vermijden van conflicten, angst om niet goed genoeg bevonden te worden, faalangst, FOBO (Fear Of Better Options), wachten op het perfecte moment,… En wat is het bij jou?😉

Door te twijfelen, stel je uit of ga je zelfs beslissingen uit de weg. Waardoor je ter plaatse blijft trappelen, onnodige kopzorgen creëert en je jou minder gelukkig voelt.

The move that you are afraid to make,
could be the one that changes everything

Maar het kan ook anders, met deze Happy Mind tips:

#Proud to be fout

Maar al te vaak laten we de gevolgen van onze beslissingen te zwaar doorwegen, wentelen we ons in een slachtofferrol, waardoor we de druk intern alleen maar opdrijven. De perfecte keuze bestaat niet, dus durf eens een foute keuze te maken, laat het los en leef ernaar.

Stel jezelf zeker volgende vraag: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik een verkeerde keuze maak?’

Merk je dat het toch niet is wat je wou? Kom erop terug (yup, dat mag hoor!), neem jouw verantwoordelijkheid met betrekking tot jouw gemaakte keuzes of maak een nieuwe beslissing die meer in lijn ligt met jezelf. Elke nieuwe keuze brengt jou op een ander pad in je leven. Jij staat namelijk aan het stuur in je leven. (vergeten we soms, maar geen probleem. Bij deze een kleine reminder 😉)

#Leer eruit

De kennis die we opdoen in het leven komt voort uit levenservaringen. Als je als kind bijvoorbeeld jouw vingers verbrandde aan een kaars, dan zou je dit niet snel nog een keer doen. Door het maken van foute keuzes creëer je nieuwe verbindingen in je brein waardoor het zich leert aan te passen aan nieuwe omstandigheden, en wat op zich dan bevorderlijk is voor jouw persoonlijke groei. Win-win zou ik zo zeggen!

#Gut feeling

Je laten beïnvloeden door anderen in je keuze, goed en fout eindeloos blijven afwegen, helpt je niet vooruit bij het maken van een beslissing. Bovendien negeer je al snel jezelf, je waarden en normen, met spijt achteraf. Probeer eens het volgende wanneer je voor een moeilijke keuze staat:

  • Stel jezelf de vraag: ‘Waarvoor ben ik bang?’ en wordt je bewust van de gedachten die je hebt. Berust jouw keuze puur op wat je denkt, omdat je iemand wil plezieren, wil voldoen aan de verwachtingen van anderen of de sociale norm wil volgen? Of is jouw keuze eerder gevoelsmatig?
  • Daal daarom ook af naar je buik en merk hoe het daar zit. Voelt het goed of heb je een knoop in je maag? Of voel je het misschien niet?

Gun jezelf de nodige rust en tijd, want een goed, uitgerust gevoel geeft je net de tools om de juiste beslissing te maken en kopzorgen achteraf te verminderen.

#Go, go, go

Vaak is het de actie die je ontbreekt omdat een bepaalde keuze jou op ongekend terrein brengt. Hak die knoop door, zet die eerste stap naar een nieuwe job, ga weg uit die toxische relatie, kies om jezelf voorop te zetten! Je zal de controle op je leven terugwinnen en meer rust ervaren van zodra je die beslissing neemt.

#Neem afstand

Teveel beslissingen ineens? Geen overzicht? Maak een overzicht van welke beslissingen je nog dient te nemen, zet ze op volgorde en prioritiseer. (Kleine kanttekening, ons brein werkt ook volgens bepaalde prio’s. Huh? Meer weten hierover lees dan zeker ‘Hoe je to-do lijst onder controle krijgen (en ook jouw stress)’ )

Denk aan: Wat is er NU belangrijk? Waar heb je NU nood aan? Hierdoor zal je al een aantal zaken kunnen schrappen.

Onthou, de perfecte keuze bestaat niet! Elke beslissing brengt je ergens op je pad of er verder weg van. Weet gewoon dat als je de verkeerde weg hebt genomen, dat dit niet onoverkomelijk is en dat je steeds een andere beslissing kan nemen.

Ten years from now,
make sure you can say that you chose your life,
you didn’t settle for it.

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”