5 tips om gewichtstoename door stress tijdens de feestdagen te beperken

stress eten tijdens de feestdagen

We zijn nog een paar dagen voor Kerst en hoogstwaarschijnlijk heb je verscheidene etentjes in de komende week of weken in je agenda staan. Etentjes bij je thuis of op verplaatsing, bij familie of bij vrienden, meerdere stops op een dag of de hele dag aan één en dezelfde tafel, gastronomisch of huisbereid.

Met het einde van het jaar in zicht, zoeken we elkaar op om lekker gezellig samen te zijn. Voor sommigen onder ons, is de kerstperiode een periode die heel wat stress met zich meebrengt en die stress kan zelf voor een gewichtstoename zorgen zonder dat we het door hebben.

 • Inplannen bij wie we wanneer gaan eten.
 • Checken wat we zullen eten en wanneer en wie wat zal klaar maken. Juist, nog een hapje bedenken voor kerstavond en oh ja, nog vlug even twee kalkoenen klaar maken voor kerstdag terwijl we allemaal nog aan het werk zijn de dag ervoor. Damn, kalkoenen bestellen, dat moet ook nog op mijn lijstje, en inpakpapier!
 • Cadeautjes shoppen, online of nog vlug naar de winkel. Maar ja, niet alle verlanglijstjes zijn binnen. Hopelijk vinden ze het cadeautje leuk dat ik gevonden heb. Toch maar het bonnetje bijhouden zodat het eventueel geruild kan worden.
 • Nog tussendoor opvang regelen, maar waar en bij wie, want de opvang is dicht.

Relax, it’s a holiday

Dit is maar een greep van verscheidene scenario’s die op jou af kunnen komen tijdens de feestdagen en die toch een portie stress met zich mee kunnen brengen.
Wist je dat door te denken aan een stressvolle gebeurtenis je hoeveelheid ghreline (= hormoon dat je eetlust opwekt of het hongerhormoon) de hoogte in gaat? Dus hoe meer stress je ervaart, hoe meer je zal willen eten.

Chronische stress zorgt er tevens voor dat je lichaam je vet opslaat in plaats van het af te breken. Damn.

Onderstaande tips kunnen je alvast helpen om iets aan je stressniveau te doen zodat je jouw gewicht onder controle kan houden en je eerste voornemen van het jaar niet “diëten” hoeft te zijn.

 1. Zorg voor voldoende rust
  Terug naar ons hormoon ghreline. Wanneer je slecht slaap, verhoogt je hoeveelheid ghreline en verlaagt je hoeveelheid leptine in de hersenen. Hierdoor krijg je meer honger en krijgen je hersenen pas later een signaal dat je voldaan bent. Dus, wanneer al die lekkere hapjes op tafel staan, zijn we toch iets minder resistent om deze te laten staan.
 2. Beweeg
  En ja, tijdens de feestdagen komen we al niet te veel buiten en zitten we vaak uren aan tafel en daarna nog eens lekker lui in de zetel om te bekomen van die lekkere maaltijd. Ik moet je dan ook al geen tekening maken met wat dit met ons lichaam doet.Probeer tussen de familiefeesten door toch eens een wandeling te maken of trek eropuit met de hele familie. Misschien een voetbalmatch met je kids of neefjes en nichtjes? Verbranden maar die handel aan extra calorieën!
 3. Zet iets gezonds op het menu
  Vaak gebruiken we de feestdagen als excuus om ongezond te eten, we maken veel meer eten klaar en we eten ook meer doordat we langer aan tafel zitten. Probeer eens een paar ongezonde hapjes te vervangen door wat gezondere. Ga voornamelijk voor groenten en eiwitten zodat je sneller een vol gevoel hebt en je de nodige vezels en vitaminen binnen krijgt.
 4. Eet met regelmaat
  Sommige mensen gaan al minder eten als reactie op stress of skippen een maaltijd wetende wat er die dag nog zal gegeten worden. Maar hierdoor onthoud je jouw lichaam aan broodnodige energie. Energie die je net nodig hebt tijdens een extra periode met stress.  Het kan er zelf voor zorgen dat je aankomt omdat je lichaam gaat beginnen hamsteren. Die denkt ‘Hmm, ik krijg niet direct eten. Toch maar even ombouwen tot vet, dan heb ik toch al een voorraad in het geval er geen eten meer binnen komt.’ Zorg dus voor regelmaat in je maaltijden. Eet 3x per dag en hou het gezond.
 5. Keep your belly calm
  Je bijnieren maken als reactie op langdurige stress een teveel aan cortisol aan. En hierdoor komt er minder insuline in ons lichaam terecht, waardoor de glucose minder door onze organen wordt opgenomen maar meer in het bloed terecht komt. Deze glucose wordt dan omgezet tot vet, jakkes dat willen we niet te veel. En dan plakt deze nog grotendeels rond onze buikstreek. Oh nee!

Doe dus gerust eens wat minder dit jaar, zoek het niet te ver voor jouw kerstmenu en doe ook eens iets dat jij wil tussenin in plaats van wat van jou wordt verwacht.

Ik wil je alvast prettige feestdagen toewensen!

Liefs,

Julie
Je coach in stressvolle tijden

Ps: Vergeet vooral niet te genieten van de kleine dingen tussendoor 😊

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

Even uw aandacht

Om onze website goed te laten werken, maken we gebruik van cookies. Ons Cookie beleid

E-book

Laat je gegevens achter
en ontvang GRATIS jouw E-book

  “6 stappen naar een leven met meer energie & minder stress”