10 tips to deal with exam stress

And yes, the exams are approaching again. Maybe only for your lovely kids, but maybe you also have an exam or a test coming up and you feel a bit stressed.

Too much stress generally makes you feel uncomfortable, but if you don’t manage your stress level, it can weaken your immune system and even have an impact on your exam results.

That is why you can find 10 tips here that you can apply in the period prior to the exams or during the exams themselves.

 1. Maak een planning
  Ga niet ondoordacht aan de slag met het studeren maar, zet je even neer en maak een duidelijke planning. Schrijf concreet op welke dagen, welke uren je zal studeren en welk vak of leerstof aan bod zal komen.
  Las ook voldoende pauzes in. Hou rekening met de vooropgestelde einddatum, met name de dag van het examen. Zo heb je niet alleen een globaal overzicht, maar plan je genoeg tijd in om de materie in te studeren en te herhalen. Eenmaal klaar met het opmaken van jouw planning, hou je er dan ook aan.
 2. Deel het op in stukken
  Specifieer duidelijk welke hoofdstukken of onderdelen je exact zal studeren. Noteer bijvoorbeeld het aantal pagina’s of de hoofdstukken die je wil gestudeerd hebben per studieblok. Op die manier ben je er zeker van dat je alles gestudeerd zal krijgen en vermijdt je stressvolle situaties waarbij je eventueel iets bent vergeten te studeren.
 3. Vergeet niet te slapen
  Een goed functionerend brein heb je alleen maar met voldoende slaap. Al ooit iets proberen in te studeren terwijl je doodop bent? Je zal al snel het dubbele van jouw tijd nodig hebben om het te onthouden of het te begrijpen. Ga dus elke dag op tijd slapen en op een vast uur zodat je brein optimaal kan functioneren.
 4. Eet en drink gezond 
  Voeding is brandstof voor het lichaam. En die hebben we in een periode van extra stress des te harder nodig. Vertrouw dus zeker niet op junk food en cafeïne tijdens een examenperiode. Eet gezond, neem de tijd om te eten en vergeet vooral niet om voldoende water te drinken. Zo heb je voldoende energie om er tegenaan te gaan en je stressniveau de baas te kunnen.een goede wandeling helpt het voorkomen van examenstress
 5. Neem dagelijks de tijd om te bewegen 
  Ook al is het maar een wandeling naar de winkel of een fietstochtje rond je huis. Ga naar buiten, neem je hond, vriend of vriendin mee als je niet alleen wil gaan. Verzet je zinnen en geef je brein wat extra ademruimte en zie hoe relaxter je jou hierna voelt.
 6. Gebruik aromatherapie of drink kruidenthee
  Essentiële oliën kunnen jou op verschillende manieren helpen tijdens een stressvolle periode. Je kan ze verstuiven in de ruimte, laat een geurkaars branden of wrijf een paar druppels essentiële olie op je polsen. Kruidenthee is ook een goed alternatief. Lavendel is bijvoorbeeld rustgevend en kan je helpen bij het slapen. Kamille is kalmerend, helpt bij hoofdpijn en bij een angstig gevoel.
 7. Adem in, adem uit. 
  Neem 5 minuten per dag de tijd om wat ademhalingsoefeningen te doen. Je zal hierdoor niet alleen je lichaam maar ook je geest wat rust gunnen. Je kan hiervoor volgende oefening gebruiken:

  1. Adem langzaam in door je neus in en tel tot drie.
  2. Hou je adem in gedurende drie tellen.
  3. Tel langzaam tot drie terwijl je uitademt.
  4. Wacht drie tellen.
  5. En herhaal deze oefening drie keer.
 8. Leg alles de dag ervoor klaar
  Gedaan met studeren voor vandaag? Top! Ruim je bureau of werkplek op, bekijk je planning voor de volgende dag en leg je boeken of hoofdstukken klaar die je voor morgen zal studeren. Zo kan je direct starten na een goede nachtrust en een gezond ontbijt.
 9. Visualiseer
  Visualisatie is een goede oefening voor het creëren van een succesverwachting. Doe je ogen dicht en stel je voor dat je jouw examen aflegt en hoe goed het gaat. Spreek jezelf wat bemoedigende woorden toe zoals bijvoorbeeld: “Ik ben altijd gefocust tijdens de examens.”, “Ik studeer hard en heb deze materie onder de knie.”, “Ik kijk uit naar een geweldige score voor dit examen.”
 10. Do something that makes you happy
  Bel naar een vriend of vriendin, kijk naar een goede film, kook, neem een warm bad. Opties genoeg. Zoek het zeker niet te ver. Zorg dat het iets is waar jij blij van wordt en waarvan je ontspant.
  Voor mij is dit het lezen van een goede roman. Gewoon even volledig in een andere wereld. Dat is pas ontspanning! Wat is het bij jou?

Lees een boek

Geen spam – maar alleen het beste voor jou!

Geniet van tips & tricks voor een leven met meer energie en minder stress.

PS: Ik stuur niet te veel mails, maar als ik stuur, dan is het iets dat je zeker wil lezen en waar je iets aan hebt 😊

No spam – only the best for you!

Enjoy the tips & tricks for a life with more energy and less stress.

PS: I don’t send too many emails, but when I do send, it’s something you’ll definitely want to read and benefit from 😊

A moment of your attention

To make our website work properly, we use cookies. Our Cookie policy

E-book

Fill in your data
and receive your FREE E-book

“6 steps to a life with more energy & less stress”